Bij peuters en kleuters met autisme komt obesitas bij bijna 17 procent van de kinderen voor. Bij andere kinderen is dit slechts 2 procent. Onderzoek toont aan dat jonge kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar met autisme een acht keer hoger risico hebben op obesitas als leeftijdgenootjes.

Een en ander blijkt uit de tandemstudie van Sarr Autisme Rotterdam dat gepubliceerd werd in Child Psychiatry & Human Development. De body mass index (BMI) van jonge kinderen met autisme bleek vaak geassocieerd met de interesse van deze kinderen in voedsel en hing samen met de BMI van hun moeders. Er kon verder geen relatie worden gevonden tussen de BMI van deze kinderen en de ernst van hun autismekenmerken en het probleemgedrag. Ook was er geen relatie tussen de BMI van deze kinderen, stressklachten bij de ouders en het opleidingsniveau van de ouders.

Er moet meer aandacht uitgaan naar het risico van obesitas bij kinderen met autisme omdat dit de kwaliteit van leven beïnvloedt van de kinderen en hun families.

Advertentie

Meer informatie

Novel Insights into Obesity in Preschool Children with Autism Spectrum Disorder

Bron: youz.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan