Peuters en hun ouders op weg helpen naar een aangename eetsituatie, ga er maar aan staan. De strijd en spanning aan tafel spatten er regelmatig van af. “Hier uitkomen staat of valt met hoe je hen als professional hierin begeleidt”, verzekeren Maaske Treurniet en Rolinde Demeyer. “Te meer daar de weg naar een aangename eetsituatie voor ieder gezin anders is.” In een webinar ontleden beiden a.s. donderdag de problemen op dit gebied, gevolgd door praktische adviezen voor professionals die met deze problematiek te maken hebben. “Dit doen we vanuit de invalshoek van zowel de kinderdiëtetiek als de preverbale logopedie. Dat maakt dit webinar uniek!” Het webinar is nog steeds na te bestellen.

Talloze gezinnen worstelen met een moeilijk etende peuter. Maaske en Rolinde wijzen erop dat allerlei factoren hieraan ten grondslag kunnen liggen. “Denk aan problemen in het verleden of problemen die voortkomen uit de normale ontwikkeling van leren eten van peuters. Vaak zie je ook dat de verwachtingen van ouders niet matchen met de vaardigheden van hun kind.”

Maatwerk is geboden

Veel gezinnen komen er zelf niet uit en belanden van de regen in de drup. Veelal ten einde raad wordt bij de hulpverlening aangeklopt. “Geen enkele situatie is hetzelfde en dit betekent dat maatwerk is geboden. Eerste stap is vaak ouders helpen om zich in het perspectief van hun kind te verplaatsen. Hoe je dat doet komt tijdens het webinar aan de orde. Maar ook informeren en normaliseren zijn belangrijk. Daarbij is belangrijk dat de problemen vaak multifactorieel zijn. En daardoor dus al snel multidisciplinair moeten worden behandeld. Dat maakt het goed doorverwijzen naar de juiste professional zo belangrijk.”

Kinderdiëtetiek en preverbale logopedie, de vakgebieden van respectievelijk Rolinde en Maaske, vormen twee belangrijke disciplines om het eetgedrag van peuters te verbeteren. “We gaan eerst in op hoe de problemen te verklaren zijn en wat er nodig is om te voorkomen dat normale ontwikkelingsfases uitmonden in grotere eetproblemen. Vervolgens kijken we naar oplossingsrichtingen. Voorop staat het ondersteunen van ouders met een gepersonaliseerde begeleiding zodat ze hun eigen weg kunnen vinden.”

Advertentie

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >

Datum: donderdag 1 december 2022 van 9.30 -11.00 uur (of later terugkijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Rolinde Demeyer Msc, Ph is kinderdiëtist, docent en auteur bij praktijk Op de Groei. Zij behaalde in 2011 een doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Na een carrière als wetenschapper startte ze haar eigen praktijk “Op de groei”, waar ze werkt als kinderdiëtist en lactatiekundige. Rolinde is de auteur van verschillende boeken over koemelkallergie en voeding in de eerste levensjaren. Rolinde staat bekend om de kritische blik waarmee ze wetenschap vertaalt naar praktische informatie.

Maaske Treurniet, PhD, is preverbaal logopedist bij Volmondig Logopedie. Na het voltooien van haar opleiding in 2007 werkte zij in verschillende ziekenhuizen en maakte zich daar het vak van preverbale logopedie eigen. Sinds 2017 werkt ze in een zelfstandige praktijk in de regio Nijmegen. Tevens werkte ze bijna 10 jaar als docent bij een Hogeschool. Momenteel geeft ze scholing aan diverse professionals over eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen. Maaske staat bekend om haar frisse blik en haar vermogen om theoretische informatie toegankelijk te maken voor ouders en professionals.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan