De eetstoornis ARFID komt veelvuldig voor, maar wordt door weinig huisartsen en consultatiebureaus herkend. Hierdoor ontstaan verkeerde diagnoses en jarenlange zoektochten naar hulp. Op een hoorzitting van de Gezondheidsraad over eetstoornissen staat ARFID nu ‘eindelijk’ op het programma.

Het ministerie van Volksgezondheid wil dat eetstoornissen eerder worden opgespoord en heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd. ARFID staat daardoor eindelijk op het programma tijdens een hoorzitting van de Gezondheidsraad.

ARFID staat voor avoidant/restrictive food intake disorder: wie aan deze eetstoornis lijdt, wil, kan of durft bepaald voedsel niet te eten. Meestal is er een angst voor wat bepaald voedsel met je lichaam doet, dat je stikt bijvoorbeeld. Soms speelt er een slikprobleem of iets ander lichamelijks. Ook kan deze eetstoornis samengaan met autisme. Gedragstherapie is de belangrijkste behandeling.

ARFID is geen opvoedkundig probleem. Het is belangrijk dat artsen ARFID kennen anders blijft het een jarenlange zoektocht. Kinderen met ARFID ontwikkelen ernstige tekorten aan vitamines en raken ondervoed.

Vroege opsporing en behandeling

Het verbeteren van de zorg aan kinderen en jongeren met een eetstoornis is een belangrijk speerpunt van het ministerie van VWS. In 2019 heeft de stuurgroep landelijke ketenaanpak eetstoornissen K-EET geadviseerd dat meer kennis nodig is over vroege opsporing en behandeling van kinderen en jongeren met eetstoornissen. De minister van VWS vraagt de Gezondheidsraad hierover advies op basis van de stand van wetenschap. Het verzoek is in dit advies ook in te gaan op wat er bekend is over de behandeling van eetstoornissen in combinatie met andere psychische problematiek.

Het advies wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2022.

Meer informatie over ARFID vind je bij WEET en Thuisarts.

AdvertentieVROEG-congres

Adviesaanvraag VWS over vroege opsporing en behandeling van eetstoornissen

Adviesaanvraag | 13-04-2021

Startbrief adviestraject Eetstoornissen: vroege opsporing en behandeling, en combinaties met andere problematiek

‘Elke hap moet je er in sméken’

Een jongen van 7 die nog altijd alleen maar babypap aandurft of een puber die patat eet als ontbijt, lunch én avondeten. Tot grote frustratie van de patiënten en hun ouders kennen nog maar weinig huisartsen en consultatiebureaus de eetstoornis ARFID. Met verkeerde diagnoses en jarenlange zoektochten naar hulp tot gevolg. “Elke hap moet je er in sméken”, vertelt Rita Maris. Zij heeft twee zoons met ARFID en twee boeken over deze eetstoornis geschreven. De Gezondheidsraad heeft haar uitgenodigd om een presentatie te houden over het nog vaak onbekende arfid. Lees verder > ./ Luister naar interview op NPORadio 1 >

Bronnen: gezondheidsraad.nl / bsl.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan