Gezonde voeding heeft een gunstiger effect op ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet. Opmerkelijk, want tot dusver ging met ervanuit dat een speciaal dieet het meeste effect resulteert. Gezonde voeding ging bovendien, anders dan bij medicatie het geval kan zijn, niet gepaard met slaap- en darmproblemen.

Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door orthopedagoog en promovenda Annick Huberts-Bosch, werkzaam bij Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Nijmegen. Zij startte in 2016 het “Treatment of ADHD with Care as usual versus an Elimination diet (TRACE)-onderzoek”.

In deze studie zijn drie interventies onderzocht bij kinderen van 5-12 jaar met ADHD. De eerste groep ontving ”care as usual”, zoals medicatie en psycho-educatie. De tweede groep volgde een eliminatiedieet onder begeleiding van een diëtist. Bij deze groep haalde men bepaalde voedingsmiddelen uit het dieet, zoals koemelk, vis, tarwe en additieven zoals kleurstoffen. Vervolgens keek men tijdens herintroductie bij welke voedingsmiddelen de ADHD-symptomen weer optraden. De derde groep volgde een gezond dieet onder begeleiding van een diëtist, waarbij onder meer nadruk was op een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten, vet en zout.  Na 5 weken en na 1 jaar werden onder andere ADHD-symptomen en emotieregulatieproblemen in kaart gebracht.

Bevindingen

Een eliminatiedieet richt zich op het onder controle houden van ADHD-symptomen en emotieregulatieproblemen. Naar het effect hiervan bij kinderen met ADHD zijn al veel onderzoeken gedaan. Op grond van eerdere resultaten was de verwachting dat het eliminatiedieet superieur zou zijn aan het gezonde dieet. Het nieuwe onderzoek wijst anders uit: bij 51% van kinderen met het gezonde dieet was sprake van een gedeeltelijk tot volledig gunstige respons. Bij de kinderen met het eliminatiedieet was dit 35%, beduidend minder dus. Het gezonde dieet bleek op alle drie de beoordeelde gebieden van ADHD – hyperactiviteit/impulsiviteit, emotieregulatieproblemen en aandachtstekort – het meeste effect te hebben.

Gezondheid beter

Vergeleken met de twee dieetgroepen was bij de ‘care as usual’-groep een sterkere afname te zien van ADHD-symptomen en emotieregulatieproblemen. Volgens de onderzoeker kan dit komen doordat de respons op een dieet langzamer verloopt. De gezondheid in beide dieetgroepen was na vijf weken wel beter dan in de ‘care as usual’-groep. Daarbij is de gezondheid bepaald aan de hand van fysiologische parameters, zoals hartslag, bloeddruk en lichamelijke klachten. Ook hadden beide dieetgroepen minder klachten die vaak voorkomen bij ADHD, waaronder slaap- en darmproblemen. Wel is het zo dat medicatie en psycho-educatie het beste helpt tegen ADHD-symptomen. Dit geldt echt niet voor het tegengaan van slaap- en darmproblemen.

Gevarieerd eten

De conclusie lijkt dat een gezond, samen met een gevarieerd eetpatroon, beter effect heeft op ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet. Toch is het volgens de onderzoeker nog te vroeg om gezonde voeding als aanbeveling op te nemen in de ADHD-richtlijnen. De onderzoeksgroepen moeten nog minstens een jaar gevolgd worden om te beoordelen welke langetermijneffect deze interventies hebben.

Bronnen: doq.nl / nieuwsvoordietisten.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan