Er zijn meerdere genen die de kans op voedselallergie vergroten. De omgeving speelt echter een belangrijke rol in het daadwerkelijk ontwikkelen van allergie. De kans hierop verkleint wanneer kinderen langer borstvoeding krijgen, opgroeien op een boerderij en er geen eczeem bij familieleden voorkomt.

Dat concludeert Dorien Westerlaken – van Ginkel in haar proefschrift, waarin zij zowel genetische factoren als omgevingsfactoren bij voedselallergie onderzocht.

Ongeveer 12% van de Nederlandse volwassenen en adolescenten denkt voedselallergie te hebben. Daarvan heeft maar een derde symptomen die, vanuit medisch oogpunt, wijzen op voedselallergie.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Genen

Het proefschrift van Westerlaken focust specifiek op de mensen met de klinische symptomen voor voedselallergie. Westerlaken toont aan dat er verschillende genen een rol spelen bij het ontwikkelen van voedselallergie. Een voorbeeld daarvan is het filaggrine gen, dat belangrijk is voor de beschermende functie van de huid. Kinderen met dit gen blijken vaker voedselallergie te hebben. Ook vond Westerlaken specifieke genen die voorkomen bij kinderen en volwassenen met pinda-allergie.

Omgeving

Daarnaast keek Westerlaken naar de relatie tussen omgevingsfactoren en voedselallergie. Zij concludeert dat de kans op voedselallergie kleiner wordt als kinderen langer borstvoeding krijgen, opgroeien op een boerderij en er geen eczeem bij familieleden voorkomt.

The multifactorial nature of food allergy >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan