Binnen een reguliere kinderopvanggroep is het een hele uitdaging om zorgelijke gedrag van een kind scherp te krijgen. Gedrag waar je binnen de groep niet echt grip op hebt. “Beelden kunnen daarbij helpen”, weet Simone Dik uit ervaring. “Door een situatie in de groep te filmen en de beelden samen met collega’s of ouders terug te kijken, kun je beter ontdekken wat dit kind nodig heeft. Achter elk gedrag van een kind zit immers een reden.”

Als geen ander weet Simone dat beelden helpen om vat te krijgen op het zorgelijk gedrag van een kind. “Het is dé manier om meer inzicht te krijgen in het hoe en waarom van bepaald gedrag. Beelden laten namelijk zien wat hieraan voorafgaat. Bovendien haal je uit de opnames informatie over wat wél werkt. Zo ontdek je wat het kind van een leidster nodig heeft binnen de groep.”

Drukke groepen

Vooral op een drukke groep kun je volgens Simone met beelden veel meer zien dan wanneer je in het moment zit. “In de drukte van de groep kunnen sommige kinderen het niet goed volgen. Daaruit kan frustratie ontstaan. De beelden kunnen hierin meer inzicht geven, waardoor een groepsleidster ingangen kan vinden om meer aan te kunnen sluiten. Neem kinderen die vergeleken met hun leeftijdgenootjes meer tijd nodig om informatie te verwerken. Zij reageren vaak alleen op het laatste wat een leidster zegt. En dus bijvoorbeeld niet op het signaal dat ze moeten gaan opruimen.”

Simone raadt aan om ouders mee te nemen in het proces. “Sowieso moeten zij vaak toestemming geven voor het maken van een opname. Laten zien kan lastig zijn doordat er ook andere kinderen op beeld kunnen staan. De beelden bespreken is echter zeker zinvol. Je kunt hen dan ook vragen of zij het gedrag herkennen en hoe zij daarmee omgaan.”

Simone Dik: “Uit de opnames haal je ook informatie over wat wel werkt”

Positieve energie

Voor een maximaal resultaat is een nieuwsgierige, open houding belangrijk. “Kijk achter het gedrag van het kind. Natuurlijk is dit een behoorlijke uitdaging op een grote groep met veel verschillende kinderen waarin al heel veel moet. Zo nu en dan even balen is dus heel begrijpelijk. Maar het mooie is dat werken met video vooral positieve energie geeft. Wat aanvullend helpt, is zo nu en dan eens 5 à 10 minuten de tijd te nemen om alleen maar te kijken naar het kind wat zorgelijk gedrag laat zien.”

Advertentie

Samen kijken

Tijdens de 2023-editie van het kinderopvangcongres vertelt Simone je over de hoed en de rand van het werken met beelden in de kinderopvang. De titel van haar lezing spreekt boekdelen: ‘De meerwaarde van samen kijken’. Naast een korte uitleg over basisprincipes van communiceren zoals kijken – wachten – luisteren, laat Simone zien hoe je al puzzelend met elkaar tot een ingang kunt komen om het kind te ondersteunen. Tot slot zal zij kort ingaan op de aandachtspunten rond het gesprek met de ouders over je zorgen. “De rode draad is hoe je gedrag van een kind met behulp van de camera beter in beeld kan krijgen. Plus hoe je met de informatie die je hieruit haalt het kind beter kunt helpen te functioneren in een groep.”

Congres ‘Opvallende kinderen in de kinderopvang’
Op donderdag 11 mei 2023 vindt in Amsterdam het congres ‘Opvallende kinderen in de kinderopvang’ plaats. Allerlei aspecten om het signaleren en werken met opvallende jonge kinderen te vergemakkelijken komen aan bod. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor het meenemen van de ouders hierbij. In dit interview blikt Simone onder meer vooruit op de presentatie die zij dan verzorgt.
Ga voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden naar onze congreswebsite: Congres Opvallende kinderen in de kinderopvang 2023

Tijdens haar studie orthopedagogiek is Simone Dik begonnen op een kinderdagverblijf waar zij negen jaar op de peutergroep heeft gewerkt en één jaar als vervangend leidinggevende. Daarna is zij als groepsleider gestart bij het Kabouterhuis. Na vijf jaar op de groep en tien jaar als leidinggevende is zij nu werkzaam als gezinsbegeleider. Simone is opgeleid als video interactie begeleider en videohometrainer en heeft intern de IMH opleiding gedaan. Momenteel is zij in opleiding om intern opleider VIB/VHT te worden.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan