Coeliakie kan door vroege screening bij een grote groep jonge patiëntjes ontdekt worden. Daarom zou het consultatiebureau kinderen hier al op moeten testen. Door vroege diagnose van de ziekte, die velen kennen als glutenintolerantie, kunnen gezondheidsproblemen zoals groeiachterstanden en gedragsproblemen worden voorkomen.

Naar schatting weet slechts 1 op de 8 coeliakiepatiënten dat hij de ziekte heeft. Degenen die (nog) geen diagnose hebben, in totaal zo’n 150.000 mensen, hebben soms wel al heftige klachten en problemen door de ziekte.

Oplossing groot probleem

“Als alle consultatiebureaus gaan screenen, dan lossen we een groot probleem op”, zegt kinderarts maag-, darm-, leverziekten Luisa Mearin Manrique van het LUMC op rtlnieuws.nl. Zij is coördinator van de glutenscreenstudie. “In ons onderzoek, waarvan we nu voorlopige resultaten hebben, hebben we boven verwachting veel kinderen gediagnostiseerd. In de meeste onderzoeken is dat 1 procent, wij diagnosticeerden 2 procent. Dat komt omdat we ouders een vragenlijst hebben laten invullen en aan de hand daarvan alleen kinderen met klachten hebben laten testen.”

Kleiner en gedragsproblemen

Vroegere diagnose is belangrijk, omdat kinderen met coeliakie allerlei gezondheidsproblemen kunnen hebben. Mearin Manrique vertelt: “In een groot onderzoek in Rotterdam, Generation R, zijn 20.000 kinderen vanaf hun geboorte tot volwassenheid gevolgd. Toen ze 8 tot 10 jaar oud waren, had 1 procent coeliakie. In de meeste gevallen was dit niet eerder gediagnostiseerd. De kinderen die coeliakie bleken te hebben, waren significant kleiner, hadden vaker gedragsstoornissen, een grotere kans op ADHD, waren vaker chagrijnig, humeurig en vermoeid. Ook hadden ze vaker bloedarmoede, omdat hun lichaam voedingsstoffen niet goed opnam.” Een vroege diagnose voorkomt dit soort problemen.

Advertentie

Over coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt geactiveerd door het eten van gluten. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.

Bron: rtlnieuws.nl

Zie ook:

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan