Coeliakie bij kinderen neemt niet alleen al jarenlang gestaag toe, ook is er sprake van enorme onderdiagnose. AOECS (de Europese Koepel) en ESPGHAN (het Europees genootschap voor maag-darm-leverziekten en voeding van kinderen) luiden de noodklok. In een manifest pleiten zij voor nationale opsporingsprogramma’s.

Coeliakie is de meest voorkomende aan voeding gerelateerde chronische ziekte bij kinderen in Europa. Het komt voor bij gemiddeld 1 op de 100 kinderen. Ondanks eenvoudige opsporingsmogelijkheden kan de diagnostische vertraging wel 8 jaar duren. Het probleem wordt vooral veroorzaakt door de grote verscheidenheid in uiting en intensiteit van de symptomen. In veel gevallen kan coeliakie zelfs aanvankelijk zonder symptomen voorkomen. Nationale opsporingsprogramma’s moeten het mogelijk maken diagnoses te stellen bij kinderen met een minder duidelijk ziektebeeld.

Manifest voor Verandering

De laatste tientallen jaren is er een toename van coeliakie bij kinderen. En ondertussen wordt naar schatting maar liefst 80 procent van de gevallen niet gediagnosticeerd. Onderdiagnose kan gezondheidsschade veroorzaken, zoals onvoldoende gewichtstoename, groeistoornissen, vertraagde puberteit, chronische vermoeidheid en botontkalking.  AOECS (de Europese Koepel van coeliakie-organisaties waaronder de Nederlandse Coeliakie Vereniging) en ESPGHAN hebben nu een Manifest voor Verandering opgesteld waarin ze pleiten voor nationale opsporingsprogramma’s.

Download Coeliakie bij kinderen. Een manifest voor verandering >

Risicogroepen

Volgens AOECS en ESPGHAN is het daarnaast nodig om bij zorgprofessionals het bewustzijn te vergroten voor de symptomen van de ziekte en voor groepen die een hoog risico lopen. Als voorbeelden worden genoemd:

  • Eerstegraads familielid met coeliakie
  • Type 1 diabetes
  • Syndroom van Turner
  • Syndroom van Down
  • Auto-immune schildklierziekte
  • Syndroom van Williams
  • Auto-immune leverziekte

Behandeling

De enige huidige behandeling van coeliakie is het levenslang volgen van een glutenvrij dieet, wat leidt tot vermindering van de symptomen en complicaties voorkomt. Maar liefst 52% van de kinderen met coeliakie ondervinden echter problemen met het volgen van hun dieet. Daarom moeten zorgprofessionals hun patiënten hierbij begeleiden en advies geven over de voordelen van het volgen van een glutenvrij dieet.

Bronnen: nieuwsvoordietisten.nl | captise.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan