Zwangerschapsvergiftiging vergroot risico op hart- en vaatziekte

0
682

Vrouwen met een ernstige zwangerschapsvergiftiging hebben een tot acht keer grotere kans op hart- en vaatziekten later in het leven. Dat kan een hoge bloeddruk zijn, maar ook een hartinfarct of een beroerte. Daarom is het aan te raden deze vrouwen te blijven volgen.

Internist Jeanine Roeters van Lennep en gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC pleiten ervoor om deze vrouwen in heel Nederland te volgen tot vele jaren na de bevalling. Roeters van Lennep en Duvekot zitten elke woensdagochtend samen in een spreekkamer. Ze runnen de enige polikliniek in Nederland voor vrouwen die ernstige zwangerschapsvergiftiging oftewel pre-eclampsie hebben gehad. Tijdens de afspraken monitoren de artsen de gezondheid van hart en vaten.

Naast het risico op hart- en vaatziekten, focussen Roeters van Lennep en Duvekot ook op gezond zijn en gezond blijven. Vrouwen krijgen advies over bewegen en voeding. Daarnaast is er aandacht voor de mentale impact van ernstige zwangerschapsvergiftiging.

De Follow-Up Pre-Eclampsie (FUPEC) – polikliniek bestaat inmiddels 10 jaar. De eerste afspraak is zes weken na de bevalling. Daarna komen de vrouwen na 3 maanden en een jaar nog eens terug. Vervolgens worden ze elke twee jaar gevolgd, tot hun 50ste jaar. ‘Wij doen dit nu nog als enige in het land, maar het zou op veel meer plekken moeten gebeuren.’

Podcast

In de podcast In Opname van het Erasmus MC vertellen Roeters van Lennep en Duvekot meer over de FUPEC-polikliniek. De podcast is te beluisteren via Spotify.

Bron: amazingerasmusmc.nl

Zie ook:
Test voorspelt in vroeg stadium zwangerschapsvergiftiging
Astma vergroot risico op zwangerschapsvergiftiging

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here