Astma vergroot risico op zwangerschapsvergiftiging

0
420
Hoge suikerwaarde tijdens zwangerschap

Vrouwen met astma hebben vaker last van zwangerschapsvergiftiging. Ook is er een groter risico op een keizersnede, een verkorte zwangerschap en een baby met ondergewicht. De complicaties worden niet veroorzaakt door erfelijkheid of omgevingsfactoren.

Dat blijkt uit onderzoekers aan het Zweedse Karolinska Instituut waarover NU.nl bericht. Zij analyseerden meer dan een miljoen zwangerschappen van meer 700.000 vrouwen tussen 2001 en 2013. Iets meer dan tien procent leed aan astma. Het onderzoek, getiteld Asthma increases risk of complications during pregnancy and delivery en is gepubliceerd in het blad Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice’.

“Vier procent van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging zwangerschapsvergifiting”, zegt hoofdonderzoeker Gustaf Rejnö. “Bij vrouwen met astma is het risico 17 procent hoger dan bij vrouwen zonder astma.”

Volgens Rejnö kan het onder controle houden van astma tijdens een zwangerschap ervoor zorgen dat er minder complicaties optreden. In de studie werd overigens niet gekeken naar waarom astma de kans op complicaties vergroot.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here