Negatieve ervaringen met de zorg tijdens de bevalling komen vaak voor. Ook wordt er voorafgaand aan interventies regelmatig geen toestemming gevraagd. Dit vereist aandacht. Niet respectvolle zorg kan namelijk een negatief effect hebben op de bevallingservaring.

Een en ander blijkt uit promotieonderzoek van Marit van der Pijl aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Van der Pijl heeft met verschillende meetmethodes onderzocht hoe vaak vrouwen in Nederland de zorg tijdens de bevalling als negatief ervaren.

Veel negatieve ervaringen

Het merendeel van de vrouwen kijkt positief terug op de verleende zorg tijdens de bevalling. Gelukkig wel, want een positieve bevallingservaring is belangrijk voor het welzijn van vrouwen, hun baby’s en hun familie. Toch komen negatieve ervaringen met de zorg tijdens de bevalling vaak voor. Ook  wordt er regelmatig  geen toestemming gevraagd voorafgaand aan interventies tijdens de bevalling, terwijl dit een ethische en wettelijk vereiste is. Dit kan de autonomie van vrouwen negatief beïnvloeden.

Aanbevelingen

Elke vrouw heeft een ander perspectief op haar bevalling. Daarom is het belangrijk dat men de negatieve ervaringen met de zorg los ziet van hoe vrouwen deze situaties ervaren. Een aanbeveling is meer aandacht te hebben voor het verschil in perspectief tussen zorgverleners en vrouwen tijdens de bevalling. Daarnaast is gepersonaliseerde en tijdige communicatie tussen zorgverleners en vrouwen belangrijk. Dit helpt zwangeren om zich zo goed mogelijk op de bevalling voor te bereiden. Elke bevallingservaring telt. Een positieve bevallingservaring moet erkenning krijgen als een belangrijk aspect van de kwaliteit van zorg onder zorgver[1]leners, in het gezondheidszorgsysteem en in de samenleving. Dit waarborgt het welzijn van vrouwen en hun baby’s en hun familie.

AdvertentieVroeglezing - artikel

Learning from childbirth experiences: the importance of respectful care and consent during labour and birth (wachtwoord: baringervaring)

 Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan