Eén op drie zwangeren heeft last gehad van de zorg tijdens de bevalling. Ook ervaart één op de vijf zwangeren haar bevalling als negatief. Dit blijkt uit onderzoek van Marit van der Pijl van de afdeling Verloskundige Wetenschap naar respectvolle geboortezorg. Het gaat hier om contacten met zowel gynaecologen als verloskundigen. De resultaten zijn gepubliceerd in Reproductive Health.

Om te weten hoe vrouwen in Nederland de bevalling ervaren, werd eind 2020 via baringervaring.nl een vragenlijst verspreid. Ruim 13.000 vrouwen hebben hierop gereageerd; van 12.239 vrouwen konden de antwoorden worden meegenomen in het onderzoek. Via deze vragenlijst werd onderzocht hoe vaak vrouwen de zorg tijdens de bevalling als negatief (niet respectvol) hebben ervaren, in hoeverre vrouwen hier last van hadden, welke vrouwen hier meer of minder last van hadden en of dit geassocieerd was met de algemene bevallingservaring.

Beter communiceren

Uit dit onderzoek blijkt dat een derde (36%) van alle vrouwen ten minste één ervaring met de zorgverlener heeft gehad die zij onprettig vonden. 40% vond dat ze in onvoldoende mate zelf keuzes konden maken en 30% vond de communicatie met zorgverleners niet optimaal. 21% ervaarde onvoldoende steun en 21% noemde een ruwe behandeling. Marit van der Pijl: “Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het gedwongen op bed moeten blijven.

Andere voorbeelden van situaties die als onprettig werden ervaren: een medische handeling die werd uitgevoerd zonder dat er toestemming gevraagd werd (12%), relevante informatie die niet werd gedeeld (21%), gedwongen om op bed te blijven liggen (15%) en ongewenst alleen gelaten worden (14%). Er was grote variatie in hoeverre vrouwen last hadden van de situaties die zij hadden meegemaakt. Zo bleek dat van alle vrouwen die niet konden kiezen in welke houdingen ze wilden bevallen, een kwart hier last van had.

Negatieve ervaring

Hoe meer negatieve ervaringen een vrouw had met de zorgverlening tijdens de bevalling, hoe negatiever haar bevallingservaring. In dit onderzoek had 21% van de vrouwen een negatieve bevallingservaring; de helft van deze vrouwen ervaarde haar bevalling zelfs als heel negatief of traumatisch. Vrouwen die voor het eerst waren bevallen en vrouwen met een migratie-achtergrond hadden vaker last van bepaalde ervaringen met de geboortezorg. Uit het onderzoek komt niet naar voren waarom dit zo is.

Oprechte aandacht

Veel winst is te behalen door het bieden van betere steun, betere communicatie, en meer respect voor de verschillende wensen, keuzes en voorkeuren van vrouwen, stelt Van der Pijl. Het is belangrijk dat zowel zorgverleners als degenen die de geboortezorg organiseren hier aandacht voor hebben en dat verbetering praktisch mogelijk gemaakt wordt. Wanneer er bijvoorbeeld te weinig zorgverleners zijn, is er minder tijd voor goede communicatie en oprechte aandacht voor iedere zwangere. “Meer aandacht voor respectvolle geboortezorg is dus goed voor vrouwen, hun kinderen en zorgverleners zelf.”

Disrespect and abuse during labour and birth amongst 12,239 women in the Netherlands: a national survey >>

Bron: amsterdamumc.org/nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan