Acute Verloskunde: compleet, uitvoerig, instructief en leerzaam!

0
878

Recensie ‘Handboek Acute Verloskunde – Vaardigheden in spoedeisende situaties’ door Bob de Raadt en Gerdina de Gruyter-de Raadt

Met recht is dit boek een handboek! Compleet, uitvoerig, instructief en leerzaam. Praktijk- en handelingsgericht. ‘Acute Verloskunde’ is een aanwinst voor het vak. Zowel voor studenten die net beginnen met de opleiding Obstetrie, als voor hulpverleners die al lang betrokken zijn bij dit mooie vakgebied. De auteurs, Barbara Havenith, Jacobien van der Ploeg, Marrit Smit en Jeroen van Dillen, zijn voluit deskundigen in hun vakgebied. Het is van grote waarde dat deze kennis en expertise in dit boek bij elkaar gebracht is en toegankelijk gemaakt voor het vakgebied ‘Obstetrie’.

Wat het handboek overzichtelijk en bruikbaar maakt, is de consequente indeling en bespreekwijze: over epidemiologie, risicofactoren, preventie, hoe te handelen in een thuissituatie, belangrijke vervoersaspecten, op de Spoed Eisende Hulp (SEH) en opname op de afdeling Verloskunde. In elke hoofdstuk worden screeningsmodellen aangereikt en uitgelegd (zoals: MOET en POET, de ABCDEFG-methodiek, de Quick Scan, het ISBARR-schema).

Het boek is op een prettig manier geschreven, in medische termen, maar zeker goed te begrijpen, mede dankzij de instructieve filmpjes, beeldende foto’s en overzichtelijke tabellen. Wat opvalt is dat geen onderwerp onbeschreven blijft: de acute situaties en hoe te handelen, maar er is aandacht voor ook de impact en de stress die dat kan hebben op de hulpverlener (het thema ‘care for the carer’).

Ziektebeelden

Het gaat in ‘Acute Verloskunde’ niet alleen om ‘acute ziektebeelden’ als shock, sepsis, navelstrengprolaps en fluxus post partum, maar ook maternale en foetale resuscitatie, evenals fluxus post partum, retentio placentae en pre-eclampsie. Een breed scala aan veel voorkomende en ingrijpende obstetrische klachten bij patiënten

Effectief studieboek

In dit boek zijn de laatste inzichten bij elkaar gebracht. Daardoor is het boek niet de zoveelste in de rij, maar een waardevolle, actuele en noodzakelijke bundeling van alle inzichten, ervaringen, methodieken, werkwijzen, die zeer de moeite waard zijn om te lezen. Een compliment aan de auteurs en de samenstellers om deze expertise op deze manier voor het voetlicht te brengen.

Verplichte kost!

We willen dit boek dan ook van harte aanbevelen voor studenten die zich specialiseren in verloskunde en obstetrie en alle direct betrokkenen (verloskundigen, psychosociaal werkers, eerstelijns zorgverleners: huisartsen, verloskundigen, kraamzorg, GGZ-werkers etc.) binnen de obstetrische zorg en de verloskundige ketenzorg.

Met het oog op aanwezige GGZ-problematiek bij bepaalde obstetrische ziektebeelden zou een koppeling of een verwijzing naar het Handboek Psychiatrie en zwangerschap nuttig en waardevol zijn.

Handboek Acute Verloskunde >>

Gerdina de Gruyter-de Raadt werkt als senior obstetrieverpleegkundige, met aandachtsgebied ‘Onderwijs’ in het Erasmus MC Sophia, afd. Verloskunde.

 

Bob de Raadt, werkzaam als medisch maatschappelijk werker, methodisch ouderbegeleider, contextueel hulpverlener bij Erasmus MC-Sophia en als gastdocent bij Erasmus MC Academie; www.bobderaadt.nl    

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here