Veel angst en depressie na bevalling zonder risico

0
912

Stress komt na de bevalling veel voor bij ouders die eerder geen hoog risico liepen op klachten. Maar liefst 14 procent rapporteert symptomen van depressie gedurende de eerste drie maanden na de geboorte van hun kind. Angst komt nog meer voor, namelijk bij 22 procent van de moeders en 20 procent van de vaders. Dat toont promotieonderzoek van Marjolein Missler aan. Om de ouderschapsstress te verminderen, raadt zij de inzet in van een door haar onderzoeksgroep ontwikkeld preventieprogramma.

Symptomen van angst en depressie bij ouders blijken een chronisch karakter te hebben. Bovendien zijn deze voorspellend voor symptomen van angst en depressie bij hun kinderen in de vroege adolescentie. Het ontdekken van effectieve manieren om al in een vroeg stadium – bij voorkeur gedurende de zwangerschap – te kunnen interveniëren is daarom essentieel. Niet alleen voor het welzijn van de ouders, maar ook voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Laagdrempelige preventie

Eerder onderzoek laat zien dat ouders zich verloren voelen in alle informatie die er over de eerste maanden na de geboorte te vinden is. Dit is een van de factoren die tot stress leidt. Missler: “Het door ons ontwikkelde laagdrempelige preventieprogramma is gericht op het verminderen van ouderschapsstress. Ondanks dat dit programma niet meetbaar effectief was, beoordeelden ouders de ontvangen informatie als nuttig en van toegevoegde waarde. Ons advies is dan ook om een deel van het programma toe te voegen aan de standaardzorg voor zwangere vrouwen en hun partners. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen wat de effecten van het programma zijn op de langere termijn.”

Meer aandacht voor stress

Stressklachten blijken veel voor te komen onder de groep ouders die voorafgaand geen risico hadden op problematiek. Deze stressklachten zijn relatief mild van aard en blijven daardoor vaak onder de radar, geeft Missler aan.”Mijn onderzoek toont aan dat dit onterecht is. De klachten zijn vaak chronisch van aard en bovendien gerelateerd aan klachten van angst en depressie bij kinderen. Het voorkomen van stress bij ouders is dus van groot belang, zowel voor het welzijn en de gezondheid van ouders als voor de ontwikkeling van het kind.

Parental distress during the transition to parenthood: a prevention perspective >>

Bron: vu.nl

Zie ook:

Heb oog voor verstorend effect ouderlijke stress op jonge kind

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here