Hevige of langdurige stress op jonge leeftijd kan het hele stresssysteem ontregelen. Een animatie legt uit wat de impact van stress kan zijn op de ontwikkeling van de hersenen. Plus hoe professionals of de ouders de kinderen kunnen helpen bij het omgaan met deze stress. De animatie is er nu ook in het Oekraïens en Russisch.

In de psychologie wordt de zone waarbinnen iemand stress goed aan kan de ‘window of tolerance’ genoemd. Zolang de stress binnen dit raam blijft, is er niets aan de hand en functioneert iemand goed. Loopt de stress te hoog op of duurt het te lang, dan schiet de stress buiten het raam. Bij kinderen gebeurt dat makkelijker als er geen volwassene is die ze kalmeert.

[su_note note_color=”#def5ff” radius=”0″]Meer van dit soort nieuws over de zorg aan jonge kinderen? Abonneer je op de wekelijkse gratis nieuwsbrief van VROEG, klik hier [/su_note]

Vluchtelingen

Veel kinderen die nu vanuit Oekraïne naar Nederland komen, hebben in korte tijd nare dingen meegemaakt. Zo’n ervaring kan zo’n overweldigend gevoel van angst, hulpeloosheid en doodsangst veroorzaken, dat het kind getraumatiseerd raakt. Hevige of langdurige stress kan – zeker als het op jonge leeftijd speelt – het hele stresssysteem ontregelen.

De animatie over de window of tolerance kan helpen om te praten over stress en wat je kan doen. De Nederlandstalige animatie is ontwikkeld door Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels. Nu is er ook een versie in het Russisch en in het Oekraïens.

Animatie Window of Tolerance

Nederlandse animatie
Russische animatie
Oekraïense animatie

Gratis online cursussen

Wil jij meer leren over hoe je steun kan bieden aan vluchtelingenkinderen? Zowel voor het primair als voor het voorgezet onderwijs biedt Augeo Foundation een gratis online cursus. Lees verder >

Bron: augeo.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan