Recensie door Veronique Erkens van ‘Het behandelen van PTSS bij jonge kinderen – Michael S. Scheeringa. Een klinische gids’
Hoe stel je een posttraumatische stressstoornis vast bij kinderen van 3 tot 6 jaar oud? En wat zijn voor deze jonge doelgroep geschikte behandelmethoden? Als antwoord op deze vragen biedt deze klinische gids een evidence-based raamwerk met behulp van cognitieve gedragstherapie. Zonder meer een handzaam protocol.
Het boek is opgebouwd uit drie delen. Deel I bestaat uit een inleiding. Hierin wordt stilgestaan bij een overzicht van traumagerichte CGT voor jonge kinderen en het assessment van trauma bij jonge kinderen. Er wordt tevens aandacht besteed aan wetenschappelijke onderbouwing. Deel II bevat een handleiding waarin de 12 sessies beschreven worden. Aan de hand van deze handleiding is het mogelijk de behandeling in de praktijk vorm te geven. In deel III zijn formulieren en werkbladen te vinden, die gebruikt kunnen worden tijdens de behandeling. Deze kunnen worden gedownload voor eigen gebruik.
De auteur biedt met dit boek een mooi uitgewerkt protocol om vorm te geven aan de behandeling van PTSS bij jonge kinderen. Hij maakt duidelijk dat het diagnosticeren en behandelen van een PTSS bij zeer jonge kinderen om een specifieke aanpak vraagt. Een aanpak die bovendien samenhangt met verschillen in ontwikkeling wat betreft cognitieve, emotionele, taal- en gedragsvaardigheden. Van belang is het uiteraard wel om de nodige kennis en ervaring te hebben op het gebied van traumabehandeling bij kinderen en van het ontwikkelingsverloop bij jonge kinderen. Het is al met al een handzaam protocol dat ik ook zelf in de praktijk gebruik en andere collega’s aanbeveel.
Het behandelen van PTSS bij jonge kinderen >
Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.