In gezinnen waar de ouder(s) en/of kinderen op licht verstandelijk beperkt niveau (LVB) functioneren, kunnen het opvoederschap en gezinsfunctioneren onder druk komen te staan. Dit geldt des te meer indien er sprake is van ingrijpende (jeugd)ervaringen of een gebrek aan beschermende en compenserende factoren. In dit webinar van MinNultotVijf gaan Jessica Vervoort-Schel en Marieke de Graaf op donderdagavond 18 april in op het belang van trauma-informed werken voor hulp aan deze gezinnen in het algemeen en in het bijzonder als basis voor ambulante gezinsgerichte traumabehandeling.

Ingrijpende jeugdervaringen (ACEs) kunnen negatieve gevolgen hebben voor zowel de (brein)ontwikkeling als de mentale, gedragsmatige en fysieke gezondheid. Wanneer er onvoldoende buffers beschikbaar zijn, kunnen ACEs zelfs door verschillende generaties heen een rol blijven spelen. In het bijzonder geldt dit voor gezinnen met jonge kinderen waar sprake is van een LVB bij ouders of kinderen.

Jessica Vervoort-Schel is orthopedagoog-generalist en supervisor NVO, programmaleider Inhoud & Onderzoek Koraal Jeugd en Phd kandidaat UvA,

Marieke en Jessica hebben een passie voor juist deze groep gezinnen met complexe problemen. Gezinnen die de afgelopen decennia vaak vergeten en overgeslagen werden in de jeugdhulpverlening. Om die reden hebben zij zich verdiept in de meerwaarde van Intensieve Ambulante Gezinsgerichte Traumabehandeling ingebed in een trauma-informed context voor het gezin én betrokken professionals, onder meer via een pilotproject vanuit Koraal Jeugd binnen het programma Street-wise.

In het webinar maken Jessica en Marieke duidelijk hoe je samen met deze gezinnen met traumabehandeling aan de slag kunt gaan vanuit de waarden en uitgangspunten van trauma-informed care. Dit doen zij vanuit hun missie om te laten zien dat traumabehandeling ook werkt bij gezinnen met jonge kinderen waar LVB een rol speelt. Dit wordt immers vaak genoemd als reden om van een dergelijke behandeling af te zien. 

Marieke de Graaf is een ervaren gedragswetenschapper en traumabehandelaar; beiden zijn werkzaam bij Koraal. 

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Tijdens het webinar delen Marieke en Jessica tips en tricks, bijvoorbeeld over de kracht van taal en steunbronnen en hoe tijdens de behandeling om te gaan met praktische problemen als babyslaapjes of het ontbreken van vervoer. Vervolgens geven ze aan wat te doen als ouders (nog) niet in staat zijn om meegemaakte ingrijpende of traumatische ervaringen te linken aan waar ze in hun huidige gezinssituatie tegenaan lopen. De sprekers illustreren dit aan de hand van inspirerende casussen met leerpunten om juist wél te gaan behandelen en niet op te geven bij het tegenkomen van obstakels in de praktijk.  
 
Werk je met gezinnen met meervoudige en complexe problemen waaronder LVB?  En weet je door de veelheid van problemen soms zelf niet meer waar te beginnen en of traumabehandeling wel mogelijk is? Met dit webinar in de hand weet je beter welke vragen jou en het gezin kunnen helpen en wat er nodig is om toch tot traumabehandeling te komen. Bied je zelf behandeling vanuit de ggz of de jeugdhulp? Dan helpt dit webinar jou om je behandelklimaat meer gezinsgericht en traumasensitief te maken én te updaten.

Datum: donderdagavond 18 april van 19.30 – 21.00 uur (of later terugkijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: MinNultotVijf (een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)


Webinar onderdeel van MinNultotvijf
Het webinar maakt onderdeel uit van MinNultotvijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts € 169 per jaar.

Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig. Meld je nu aan en neem ook zonder extra kosten deel aan dit webinar.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan