Recensie ‘Hoe Willem de Wolf zijn geheime kracht vond’ door Veronique Erkens

Dit verhaal gaat over een dappere, jonge wolf die bij een roedel oudere, ruige wolven woont. De auteurs laten hen praten over moeilijke gebeurtenissen tijdens het opgroeien. ‘Hoe Willem de Wolf zijn geheime kracht vond’ is met recht een therapeutisch kinderboek te noemen over verborgen krachten.

‘Hoe Willem de Wolf zijn geheime kracht vond’ vormt een onderdeel van een serie van drie boeken voor kinderen die stressvolle gebeurtenissen hebben meegemaakt. De serie is door de auteurs ontwikkeld om ontregeling, stress en bijpassend gedrag van kinderen in een realistisch en daarmee te hanteren perspectief te plaatsen. De intentie is om de (jonge) lezers te helpen om gevoelens van schaamte te verminderen met als doel om nieuwsgierig te worden naar een nieuw perspectief. De verborgen krachten zijn als het ware de overlevingsreacties van de personages in het verhaal. Het verhaal lezend, triggert je nieuwsgierigheid naar het gedrag en komt de wijsheid in het lichaam naar voren. Velen, zowel kinderen als volwassenen, zullen in het verhaal opluchting, erkenning en begrip vinden.

Over de inhoud

Het prentenboek bestaat uit een verhaal waarbij gebruik wordt gemaakt van een eenvoudige, maar beeldende woordkeuze. De tekeningen spreken voor zich. Op het einde staan er suggesties om na te praten over de geheime krachten van Willem de Wolf. Dit biedt de volwassene (ouder, verzorger, opvoeder, coach, therapeut) handvatten om naast het lezen van het verhaal iets extra’s toe te voegen. Het verhaal krijgt hierdoor een therapeutische waarde. Vervolgens staan er suggesties en tips in het boek om het ‘geleerde’ op een speelse manier toe te passen in de alledaagse praktijk van de kinderen.

Hierdoor ontstaan er mogelijkheden tot aanpassing van hun overlevingsreacties met groei en ontwikkeling tot gevolg. Het prentenboek wordt afgesloten met een gids voor volwassenen waarin een toelichting wordt gegeven op de verhalen. De volwassene leert hierdoor de signalen van de overlevingsreacties herkennen met als uiteindelijk doel het eerder en beter begrijpen van de (lichaams)signalen en het soms verwarrende gedrag van het kind.

Advertentie

Mening over het boek

Het verhaal gaat over een jonge wolf die geleerd heeft om geen aandacht op zichzelf te vestigen zodat de wereld om hem heen zo veilig mogelijk blijft. Hij neemt de lezer mee in hoe hij heeft geleerd met vervelende dingen om te gaan, maar ook welke impact de ervaren onveiligheid op het lijf heeft. Het betreft een mooie, oordeelloze weergave, zowel in het verhaal als in de tekeningen van de overlevingsstrategieën die gaandeweg een patroon vormen.

Kortom een mooie aanwinst voor ouders, opvoeders, coaches en therapeuten die werken met kinderen om stof tot nadenken te geven over aangeleerde patronen die ontstaan zijn vanuit eerdere – als onveilig ervaren – ervaringen, leidend tot inzichten in wat er achter gedrag schuil kan gaan.

Na het lezen van dit boek is de nieuwsgierigheid naar de andere twee delen uit deze serie aangewakkerd.

Hoe Willem de Wolf zijn geheime kracht vond >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan