Prof. Dr. Marguerite Dunitz-Scheer behandelt sinds 1986 jonge kinderen met eet- en voedingsstoornissen. Ze is echt een expert in het behandelen van super kieskeurige eters. Haar inzichten zijn van groot belang voor professionals die met deze kinderen en hun ouders werken. “Het begrijpen van de stoornis vanuit het perspectief van het kind is de sleutel om verder te gaan”, aldus Marguerite. Op 23 maart verzorgt zij een Engelstalige webinar van IMH Nederland en Vakblad Vroeg. Ze biedt dan ook ruimte voor het stellen van vragen. Een tolk vertaalt het webinar simultaan.

Photo: NoTube.

Veel jonge kinderen zijn erg kieskeurige eters of worden zelfs afhankelijk van een sonde. “Dit laatste mag  nooit gezien worden als een goede oplossing voor dit onderwerp”, benadrukt prof. dr. Marguerite Dunitz-Scheer. Zij is gespecialiseerd in ernstige voedings- en gedragsstoornissen die hieruit voortvloeien. “Het gaat om een zeer niet-homogene klinische groep, variërend van medisch gezonde kinderen met extreme zintuiglijke stoornissen tot psychische problemen in de omgang tussen ouders en kinderen. Het is onmogelijk om deze groeiende groep in één term te beschrijven!”

Multidisciplinaire benadering

Allerlei zorgdisciplines hebben te maken met moeilijk etende jonge kinderen. Denk aan diëtisten, logopedisten, gedragsdeskundigen en medisch specialisten. Precies daarom pleit Marguerite voor een multidisciplinaire aanpak. “Elke professional kan de complexiteit van deze aandoeningen alleen vatten door zijn of haar zeer persoonlijke bril. Dit geldt zowel voor de beoordeling als voor de behandeling. Dus hoe diverser een team is, hoe beter en specifieker we kunnen helpen.”

No tube

Haar onderzoekswerk heeft onder andere geresulteerd in een unieke behandelmethode om kinderen met ernstige eetstoornissen te helpen. Deze methode is wereldwijd bekend onder de naam ‘No tube’ of de ‘Graz methode’. De methode is gebaseerd op het feit dat wat ouders van zorgverleners vragen vaak heel anders is dan wat het kind nodig heeft om verder te komen. “Daarom komt het kind bij No tube altijd op de eerste plaats.” Een ander uniek kenmerk is – na 26 jaar werkzaam te zijn geweest op een psychosomatische afdeling in een Universitair Kinderziekenhuis – het besef dat ziekenhuizen geen goede plek zijn voor de behandeling van eetstoornissen. “Ze ruiken te schoon en zoiets als ‘vies eten spelen’ is niet welkom, zeker niet de hele dag door. Maar dit is wat deze kinderen nodig hebben. Daarnaast hebben veel kinderen traumatische associaties met een ziekenhuis vanwege hun complexe medische geschiedenis.”

Marguerite Dunitz-Scheer: “Bij No tube komt het kind altijd op de eerste plaats”

Eetschool en e-coaching

Het succes van de methode heeft onder meer geleid tot een noviteit: de oprichting van de Notube-eetschool. Sinds 2009 is er ook een 24/7/365 online ondersteuningsdienst in het leven geroepen. Marguerite en haar man hebben in 09/2022 ‘Child led tube management and tube weaning’ gepubliceerd bij SPRINGER, een leerboek voor elke geïnteresseerde professional. Momenteel werkt Marguerite aan een kookboek voor gezinnen op basis van haar ervaringen met kieskeurige eters.

Marguerite moedigt iedereen aan, ook ouders die geïnteresseerd zijn in de fascinerende complexiteit van vroege eetstoornissen, om het webinar bij te wonen. Naast Marguerite komt een ervaringsdeskundige Nederlandse ouder aan het woord. Ze vertelt over haar ervaringen met de eetschool en de e-coaching van Notube.

Tijdens het webinar is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Wil je een specifieke situatie uitgebreid bespreken, dan kan dat na het webinar via e-mail.

Tot slot waarschuwt Marguerite dat het werken met deze kinderen en hun ouders geweldig en nooit saai is, maar altijd een uitdaging zal blijven. “Denk niet dat het na het volgen van mijn webinar makkelijk zal zijn. Zelfs na 40 jaar en duizenden ontmoetingen met gezinnen die met ernstige voedingsproblemen te maken hebben, vind ik nog steeds elke nieuwe patiënt fascinerend en een hulpmiddel om meer te leren!”

Meedoen

Opgeven voor het webinar kan via de website van onze partner IMH Nederland. Het webinar later op een ander moment terugkijken kan ook. Je ontvangt hiervoor achteraf een link.

Ja, ik doe mee >>

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan