Verslikken in voeding of drinken is risicovol. Dit kan ervoor zorgen dat een kind vaak ziek is of moeite heeft met ademhalen. Baby’s en kinderen met slikproblemen worden in het UMCG behandeld. Sinds kort heeft het ziekenhuis hiervoor een bijzondere stoel in gebruik. Met deze stoel kunnen zij beter geholpen worden.

Vanwege verschillende aandoeningen kunnen kinderen grote moeite hebben met slikken. Bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbeschadiging, hartproblemen, spierziektes of syndromen. Soms hebben kinderen regelmatig longontstekingen, zonder dat duidelijk is dat dit komt doordat ze zich steeds verslikken. Ook gebeurt het dat ouders niet goed weten welk eten en drinken wél veilig is om te geven; eten en drinken waar het kind zich minder in verslikt.

Slikvideo en voedingsadvies

Het team kinderlogopedie van het UMCG onderzoekt deze kinderen. Onderdeel is het maken van een slikvideo. ‘Op basis van zo’n video kunnen we goed zien welke substanties voor problemen zorgen en een goed voedingsadvies geven’, zegt UMCG-logopedist Florentine Schepers. ‘We adviseren dan bijvoorbeeld om alleen nog toetjes-achtige substanties te eten. Of juist alleen drinken. En in sommige gevallen komt er zelfs uit dat een kind beter niets meer kan eten of drinken.’

Advertentie

Op maat instelbaar

Het maken van zo’n slikvideo is vaak lastig. Op een gewone stoel is het moeilijk om het kind in de juiste houding te krijgen, ook omdat kinderen vaak in een rolstoel zitten. Soms moesten kinderen bij een ouder op schoot zitten, wat ervoor zorgt dat ook ouders in het stralingsgebied zitten. Om dit te verbeteren, is de slikstoel ontworpen.

De slikstoel is op maat instelbaar voor kinderen vanaf 2 jaar en met een bijpassend kuipje ook geschikt voor baby’s. De stoel is ontworpen door studenten van de opleiding Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Vervolgens is deze gebouwd door kunstenaar Hèlen Meek en tot slot beschilderd door kunstenares Mariëlle Dijkstra. Inner Wheel Groningen-Oost sponsorde de stoel met een bedrag van 4.000 euro.

Bron: UMCG

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan