Veel ouders en professionals zien eten als iets dat voor kinderen vanzelfsprekend is. Was het maar zo. Onderzoek toont aan dat leren eten het moeilijkste menselijke gedrag is dat we ooit in ons leven zullen vertonen. In dit webinar geeft dr. Kay Toomey uitleg over de complexiteit van voeding vanuit een multidisciplinair perspectief. Als kinderpsycholoog heeft zij 35 jaar ervaring in het werken met baby’s en kinderen met voedingsproblemen.MinNultotVijf vindt het een eer dat deze internationale gerenommeerde wegbereider op dit gebied dit webinar verzorgt. Dit doet zij op dinsdagavond 27 februari 2024 van 19.30 uur tot 21.00 uur. Het Engelstalige webinar wordt simultaan vertaald en is ook later terug te kijken.
Geef je hier op voor dit webinar
Leren eten is een veel ingewikkelder onderneming dan het lijkt. Dit komt vooral omdat álle zeven gebieden van het menselijk functioneren hierbij betrokken zijn: organen, spieren, zintuigen, leervermogen, leergeschiedenis, ontwikkeling, voedingsstatus en de omgeving waarin je je bevindt (de zgn. IJsberg). Voor het onder de knie krijgen van eten moet in de eerste plaats elk van deze zeven gebieden individueel correct werken. Daar bovenop moet een kind in staat zijn om deze aspecten met elkaar te laten samenwerken. Een goede onderlinge coördinatie tussen de gebieden bepaalt het uiteindelijke succes van ons eetgedrag.
Vanuit deze insteek geeft dr. Kay Toomey inzicht in de complexiteit die gepaard gaat met het voeden van zuigelingen en jonge kinderen. Ze geeft uitleg over normaal kritisch versus problematisch kritisch eetgedrag. Vervolgens maakt zij duidelijk waarom een multidisciplinaire benadering van cruciaal belang is om het slechte eetgedrag volledig te begrijpen. Vanuit dit inzicht ontstaan aangrijpingspunten om met kinderen te werken aan het verbeteren van hun eetontwikkeling.
Tijdens het webinar wordt aan de deelnemers gevraagd twee fysieke oefeningen uit te voeren om hun begrip van de besproken concepten te vergroten. Oefening 1 is een houdingsstabiliteitsactiviteit vanaf een gewone keuken- of bureaustoel. Oefening 2 omvat een orale motorische activiteit met behulp van twee middelgrote crackers. Deze combinatie van uitleg en oefenen biedt je al de eerste handreikingen wat je kunt doen om de eetsituaties in je gezinnen te verbeteren.
Dr. Kay Toomey heeft de SOS-aanpak van voeding ontwikkeld als een gezinsgericht programma voor het beoordelen en behandelen van kinderen met voedingsproblemen. Ook speelde zij een rol bij de oprichting van The Children’s Hospital – Denver’s Pediatric Oral Feeding Clinic, evenals bij het Pediatric Feeding Center van het Rose Medical Center en tal van andere organisaties op dit gebied. Haar referentiekader is multidisciplinair en omvat informatie uit de kinderontwikkeling, psychologie, cognitieve en gedragswetenschappen, geneeskunde, ergotherapie, logopedie en voeding. Ze biedt trainingen over de hele wereld in de SOS-aanpak van voeding, de zgn. SOS approach to Feeding.
Datum: dinsdagavond 27 februari 2024 van 19.30 – 21.00 uur
Het gaat om een Engelstalig webinar. Het webinar op een later moment terugkijken kan ook. Je ontvangt hiervoor achteraf een link.
Deelnameprijs: 29,95 (voor abonnees van MinNultotVijf gratis)
Organisatie: MinNultotVijf (het inspiratieplatform van IMH Nederland en Vakblad Vroeg)
Geef je hier op voor het webinar >>
Webinar onderdeel van MinNultotvijf
Het webinar maakt onderdeel uit van MinNultotvijf, hét inspiratieplatform voor alle professionals die werken in de geboortezorg en met jonge kinderen en hun ouders. Ben je abonnee, log dan in op je account en vink aan dat je dit webinar gratis wilt volgen. Nog geen abonnee? Meld je dan nu aan en volg dit webinar en andere (live) webinars voor slechts € 169 per jaar.
Het platform, een initiatief van IMH Nederland en Vakblad Vroeg, bestaat uit webinars, podcasts, artikelen uit kwartaalmagazine VROEG, minicolleges en rollenspelen. Een abonnement op het platform, dat voortdurend wordt uitgebreid, is heel voordelig. Meld je nu aan en neem ook zonder extra kosten deel aan dit webinar.