Folders informeren over ‘blended diet’ als sondevoeding

0
448
Te vroeg eboren baby met sondevoeding

Blended diet is gewone voeding die fijngemalen en per sonde toegediend wordt. Individueel worden er bij kinderen positieve resultaten gezien, maar de effectiviteit is volgens de diëtisten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis nog onvoldoende onderzocht en bewezen. Ten behoeve van de voorlichting aan ouders zijn twee folders over blended diet ontwikkeld.

Voor kinderen die kant-en-klare sondevoeding niet goed verdragen is ‘blended diet’ een mogelijkheid. Sommige ouders willen het proberen omdat ze het idee hebben dat het natuurlijker is dan sondevoeding. Maar zonder begeleiding kan dit wel gevaarlijk zijn.

Starten met blended diet

De diëtisten van het WKZ adviseren ouders om altijd met de behandelend arts te bespreken of blended diet geschikt is voor hun kind. Ook is begeleiding van een diëtist nodig als ouders blended diet bij hun kind willen proberen. Voor het starten met blended diet is het verder belangrijk dat:

  • Het kind ouder is dan 1 jaar.
  • Het kind een sonde of gastrostoma heeft waarmee de voeding in de maag komt.
  • Het kind geen koorts en/of infecties heeft.
  • Het kind de benodigde voedingstoffen met blended diet krijgt.
  • De arts van het kind geen bezwaar heeft tegen het gebruik van blended diet.
  • De diëtist adviseert over de dikte van de voeding, want die is afhankelijk van de soort sonde en de aandoening van het kind.

Folders

Om problemen bij een kind te voorkomen, moeten ouders voldoende kennis hebben over het klaarmaken, bewaren en toedienen van blended diet. Om de voorlichting aan hen te ondersteunen, heeft het team Kinderdiëtetiek van het WKZ twee folders ontwikkeld.

In de folder “Blended diet, dat doe je zo” staan praktische adviezen die ouders helpen bij de start en het gebruik van blended diet. In de andere folder, “Een dag blended diet – recepten voor gewoon eten door een sonde”, staan voorbeelden van dagmenu’s en recepten. Deze folders zijn gratis te downloaden en bedoeld als aanvulling op de begeleiding van een diëtist.

Bron: nieuwsvoordietisten.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here