Webinar ‘Optimaliseer ontwikkeling van kinderen met autisme’

0
3009

De meeste kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) komen op z’n vroegst pas rond de kleutertijd of nog later in zorg. Gevolg is dat ontwikkelingskansen onbenut blijven. Op donderdagavond 22 april verzorgen Corinne Vlamings en Jorinda Franken, verbonden aan het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind, een VROEG-webinar over dit actuele onderwerp. Rode draad is het optimaliseren van de ontwikkelingskansen voor jonge kinderen met ASS.

Geef je hier direct op! >>

Veel ouders van kinderen met ASS maken zich al in de eerste twee levensjaren zorgen. Zij geven bijvoorbeeld aan: “Ik had al vanaf de babytijd het gevoel dat er iets niet klopte, dat ons kind anders was. Maar iedereen zei dat het vanzelf wel goed zou komen.” Dit voorbeeld maakt duidelijk waarom vroegherkenning zo belangrijk is. Niet alleen voor het kind, maar zeker ook voor de ouders.

Het Webinar

Tijdens het VROEG-webinar nemen Corinne Vlamings en Jorinda Franken je mee in de ontstaansgeschiedenis en het belang van vroegherkenning. Zij gaan in op de alarmsignalen die op jonge leeftijd kunnen wijzen op problemen in de ontwikkeling. Ook wordt uitleg gegeven over het gebruik van de CoSoS. Dit is een screeningsinstrument dat zowel ouders als professionals kan helpen om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Tot slot wordt er stilgestaan bij enkele vroeginterventies om jonge kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling en ouders te ondersteunen. Het webinar heeft een interactief karakter. Tussendoor is er de mogelijkheid voor het stellen van vragen.

Jorinda en Corinne zijn beiden lid van het Landelijk Expertise Netwerk Autisme Jonge Kind (AJK). Dit is een netwerk waar verschillende instellingen met specialistische kennis op het gebied van jonge kinderen met ASS zich bij hebben aangesloten. Het netwerk streeft ernaar kinderen met een verhoogd risico op ASS voor de leeftijd van 36 maanden (drie jaar) te signaleren en zorg op maat aan te bieden aan kind en ouders zodat de ontwikkeling zo positief mogelijk wordt beïnvloed.

donderdagavond 22 april
Tijdstip: 19.30 – 21.30 uur
Prijs: € 30,- (incl. BTW)

Geef je hier op voor het webinar >>

Lees hier het interview met de sprekers

Jorinda Franken is basispsycholoog en speltherapeut en werkzaam bij GGzE Eindhoven Eenheid Kind en Jeugd, team 0-12 jaar. Zij heeft als aandachtsgebieden Autisme Spectrumstoornissen en Selectief Mutisme. Binnen het team 0-12 jaar werkt zij voornamelijk met de jongere doelgroep 0 tot 6 jarigen. Zij houdt zich bezig met diagnostiek, waaronder de ADOS, en behandeling met ouders en kind, waaronder de BEER interventie, PRT en Brain Blocks.

Corinne Vlamings werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij GGzE Eindhoven Eenheid Kind en Jeugd, team 0-12 jaar. Als aandachtsgebied heeft zij vroegherkenning en vroegbehandeling van autisme. 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here