Het Reinier de Graaf heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een integraal geboortedossier geïntroduceerd. Het dossier bevat een koppeling tussen eerste en tweedelijns systemen. Alle betrokken zorgprofessionals kunnen de gegevens van de zwangere vrouw realtime, in hun eigen systeem inzien, mits zij daar zelf toestemming voor heeft gegeven.

De innovatieve gegevensuitwisseling vergroot de efficiëntie en veiligheid van zorg voor zwangere vrouwen in de regio Delft. Zo kunnen zwangeren vanuit zwangerenportaal.nl hun eigen gegevens inzien en de hulpverleners bekijken de informatie vanuit hun softwaresystemen. Een zogenaamde viewer voegt gegevens samen en laat zien wie, welke onderzoeken heeft gedaan, wat de uitslagen zijn en wat er precies met de zwangere vrouw is besproken. Gegevens zoals echo’s, groeicurves van de baby en medische informatie, worden realtime getoond vanuit de bron. Zo is het dossier altijd compleet en weet iedereen hoe te handelen.

Sneller handelen

Gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, neonatologen en kraamverzorgenden van het Verloskundige Samenwerkingsverband Reinier zijn enthousiast over het integraal geboortedossier. Lindy Santegoets, gynaecoloog in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “In acute situaties, kunnen we nu veel sneller handelen omdat we op elk moment direct toegang hebben tot de meest recente medische situatie van de zwangere. Papieren overdrachten zijn met ons integrale geboortedossier verleden tijd. En dat is echt een stap vooruit in onze integrale geboortezorg, waarbij we samen met onze zorgpartners de beste zorg aan onze patiënten willen bieden. “

AdvertentieCongres opvallende kinderen in de kinderopvang

Zorg voor zwangere vrouw centraal

In de regio Delft werken verloskundigen in de eerste lijn al nauw samen met verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen in de tweede lijn. “Een integraal geboortedossier helpt tijdens een multidisciplinair overleg”, aldus verloskundige Arjenne Hoeksema van praktijk Delvi. “Het geeft een zwangere vrouw vertrouwen wanneer iedereen op de hoogte is van haar situatie. Alle medische gegevens zijn direct inzichtelijk voor iedereen. Zo kunnen we zien welke controles al gedaan zijn en welke zorg zij nog nodig heeft. Ze hoeft niet steeds opnieuw haar verhaal te doen. Het integraal geboortedossier versterkt de verbinding tussen alle betrokken zorgverleners. Dit vergroot de kwaliteit van zorg aan de zwangere vrouw en haar ongeboren kind.”

Open platform

Het integrale geboortedossier wordt mogelijk gemaakt via perinatologie.nl. Dit is een open platform voor samenwerking in de geboortezorg. Via het platform worden koppelingen gemaakt tussen eerste, tweede en derde lijnszorgsystemen. Een integraal geboortedossier via perinatologie.nl voldoet aan de huidige privacywetgeving. De patiënt bepaalt zelf wie toestemming heeft tot haar dossier.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan