Wereld Prematurendag 2020 – dinsdag 17 november – steekt ouders van te vroeg, licht en/of ziek geboren kinderen een hart onder de riem. De traditionele viering van de geboorte van hun kindje schiet er namelijk vaak bij in. Daarom ontvangen circa 1.700 couveuseouders en 2.000 zorgverleners in ziekenhuizen door heel Nederland unieke Paarse Muisjes om tóch een feestelijk beschuitje te kunnen eten.

Wereldwijd wordt één op de tien baby’s te vroeg (prematuur) geboren. De kinderen liggen weken tot maanden in het ziekenhuis. Tijdens Wereld Prematurendag wordt jaarlijks stilgestaan bij de grote impact die dit heeft op ouders en familie. In veel ziekenhuizen vinden op deze dag activiteiten plaats. Gebouwen worden in deze week paars uitgelicht, want paars is de kleur die symbool staat voor vroeggeboorte. Veer-Krachtige Ouders, Care4Neo en Koninklijke De Ruijter grijpen deze dag aan om ouders van te vroeg, te klein of ziek geboren baby’s die nog in het ziekenhuis liggen op Wereld Prematurendag 2020 te verrassen met Paarse Muisjes

Gezinsuitbreiding vieren

De mensen achter Veerkrachtige Ouders zijn ervaringsdeskundig specialisten in complexe geboortezorg. Ilona Slomp is initiatiefneemster en maakt zich al jaren hard voor ouders die geen roze wolk hebben ervaren. “De eerste 1.000 dagen van een ouder zijn cruciaal voor de ontwikkeling van een kind. Een vroeggeboorte geeft echter veel onzekerheid en stress. Met Veer-Krachtige Ouders willen we hen helpen om alle ervaringen te verwerken. Hun gevoelens mogen worden gezien en gehoord.”

Lindy Prins, mede-initiatiefneemster van Veer-Krachtige Ouders, is trots op de samenwerking met De Ruijter. “Met deze Paarse Muisjes willen we ouders een hart onder de riem steken. Het gaat om liefde, erkenning en herkenning: jouw kindje doet ertoe, jij als ouder doet ertoe.”

Iconische traditie

Het eten van een beschuitje met Muisjes bij de geboorte van een kind is onlosmakelijk verbonden aan Koninklijke De Ruijter. Deze feestelijke Nederlandse traditie gaat 160 jaar terug. In 1860 begon de 24-jarige Cornelis Rutgers De Ruijter een eigen banketbakkerszaak in Baarn waar hij startte met de verkoop van anijszaadjes met laagjes witte en roze suiker. Dat sloeg al snel aan. In 1938 was De Ruijter wereldnieuws met Oranje Muisjes bij de geboorte van prinses Beatrix. Pas in 1994 volgde de introductie van Blauwe Muisjes.

Glimlach

Thomas van Helvoort van Koninklijke De Ruijter: “We krijgen regelmatig verzoeken om Muisjes in andere kleuren te maken. Door de manier waarop we produceren is dat slechts zeer beperkt mogelijk. Veer-Krachtige Ouders heeft ons gevraagd voor Wereld Prematurendag 2020 een uitzondering te maken. Zeker in de huidige tijd werken we hier graag aan mee. De Ruijter is er namelijk écht voor iedereen, ook voor ouders die dat feestelijke beschuitje door spannende eerste weken of maanden hebben moeten missen. We hopen dat we deze ouders én zorgmedewerkers met deze speciale Paarse Muisjes een glimlach kunnen bezorgen.”

Paarse Muisjes zijn niet te koop. De Ruijter heeft een beperkte oplage gemaakt van 3.500 verpakkingen van 280 gram. Veer-Krachtige Ouders zorgt in samenwerking met Care4Neo voor de verspreiding naar 77 ziekenhuizen door heel Nederland.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan