Babyconnect heeft een plan ontwikkeld voor het digitaal delen van informatie in de geboortezorg. Bedoeling is dat verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden en andere zorgverleners informatie van hun cliënt uit de zorgdossiers van hun collega’s kunnen inzien. Het plan geeft de zwangere de regie op het delen van haar zorggegevens.

Het plan, de Roadmap digitaal informatiedelen 2019-2022, is aangeboden aan Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van VWS. Hij vindt het plan van Babyconnect een prachtige voorloper op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. “Ik ben ongelofelijk onder de indruk van wat jullie hier neerzetten. Gestandaardiseerde informatieoverdracht wordt een onderdeel van kwaliteit van zorg.”

SG VWS Erik Gerritsen ontvangt plan Babyconnect voor digitaal delen in de geboortezorg | Foto: Peter Winterswijk

Eigen zorgdossiers

Rond zwangerschap en geboorte krijgen cliënten te maken met verschillende zorgverleners die elk een eigen zorgdossier bijhouden en gegevens tot nu mondeling, per fax, e-mail of per post delen. Hierdoor beschikken zorgverleners niet altijd over de juiste zorginformatie of moet de cliënt haar verhaal bij verschillende zorgverleners opnieuw vertellen. Cliënten hebben daarbij minder regie op hun zorggegevens.

De geboortezorg en VWS hebben eerder vastgesteld aan welke eisen het delen van gegevens moet voldoen om de zorg voor zwangeren en hun kinderen te verbeteren. Tot nu was de communicatie tussen dossiers van verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden niet of beperkt mogelijk. Het digitaal delen wordt onder meer  belemmerd doordat zorgverleners van verschillende organisaties andere digitale dossiers gebruiken

Naadloos aansluitende zorg

Het samenwerkingsprogramma Babyconnect werkt aan gebruiksvriendelijke informatiedeling tussen cliënten en zorgverleners, en zorgverleners onderling voor betere geboortezorg. Het doel is naadloos aansluitende zorg voor moeder en kind(eren) rond de zwangerschap en geboorte, inclusief de overdracht naar volgende zorgverleners, waaronder de jeugdgezondheidszorg, kinderartsen en huisartsen. RSO Nederland is opdrachtgever van het programma Babyconnect en vormt samen met CPZ en Nictiz de stuurgroep. Het programma wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van VWS.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan