Zesdelige webserie belicht medische handelen bij couveusebaby’s

0
294

Op couveuseafdelingen worden de kleinste baby’s en pasgeborenen met ernstige complicaties opgevangen. Het televisieprogramma ‘Handen aan de couveuse’ volgt de baby’s, hun ouders en de zorgverleners. Aanvullend zijn de zorgverleners geïnterviewd. De interviews zijn online te zien in de webserie ‘Medische handen aan de couveuse’.

De serie laat je kennis maken met zes bevlogen zorgmedewerkers. Zij zijn werkzaam op de afdeling Neonatologie van het Erasmus MC Sophia in Rotterdam. Op deze afdeling is ook de serie ‘Handen aan de couveuse’ opgenomen (elke woensdag op NPO 1). In de afleveringen zie je diverse artsen en verpleegkundigen aan het werk. Wie zijn deze zorgverleners en wat drijft hen? Je ontdekt het in de webserie ‘Medische handen aan de couveuse’.

Afleveringen

Gerbrich van den Bosch is als neonatoloog in het Erasmus MC Sophia is ze verantwoordelijk voor vier zalen met ongeveer 27 kinderen. Ze geniet van het onvoorspelbare van haar werk: “Geen dag – en geen dienst – is hetzelfde. Dat maakt het voor mij heel mooi.” In deze aflevering volg je Gerbrich tijdens haar avond- en nachtdienst.

Ook collega-neonatoloog Sinno Simons stapt elke dag met een goed gevoel het ziekenhuis in. “We werken met veel mensen samen om mooie dingen te doen.” De neonatoloog is trots op zijn werk: “Ik ben ook maar gewoon een jongen uit Limburg die geneeskunde is gaan studeren. Het is hartstikke leuk dan je dit dan op zo’n plek mag doen.”

Marieke van Engen is senior verpleegkundige op de IC Neonatologie. “De grootste uitdaging in mijn werk is dat baby’s natuurlijk niet kunnen praten.” Observeren is daarom een belangrijk onderdeel van haar werk: “Zo letten we bijvoorbeeld op kleur en gedrag. Vanuit daar kan je bedenken wat een baby nodig heeft.”

Hans Duvekot werkt al jarenlang in de verloskunde. “Wij zijn vaak degene die een kindje als eerste in de handen hebben. Dat realiseer ik mij eigenlijk niet meer, maar ik heb inmiddels duizenden kinderen als eerste in handen gehad. Dat is heel bijzonder.” Ondanks zijn jarenlange ervaring blijft elke keizersnede en elke bevalling voor hem speciaal: “Het nieuwe leven is prachtig.”

Lennie Maijers werkt als verzorgende op de Neonatologie-afdeling. Hier is ze direct betrokken bij de zorg voor en het welzijn van de jonge patiëntjes: “Wij verzorgen onder andere de voedingen van de kinderen, helpen de moeders met het opstarten van de borstvoeding en ondersteunen de kinderen als artsen of verpleegkundigen handelingen bij het kindje uitvoeren.”

“Praten is mijn instrument”, zegt psycholoog Fernanda Sampaio de Carvalho. Op de plek waar verdriet en trauma worden afgewisseld met hoop en blijdschap, zorgt ze samen met haar collega’s voor mentale ondersteuning voor ouders en zorgpersoneel. “Als mensen iets heel heftigs meemaken, duurt het altijd even voordat ze daar woorden aan kunnen geven.”

Bron: eo.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here