De eerste 1000 dagen van het leven, vanaf het moment van de bevruchting tot pakweg de tweede verjaardag, kan bepalend zijn voor de rest van het leven. Juist in deze periode kampt 50% van de werkende ouders met vermoeidheid, stress en depressieve klachten. Dit kan ook de ontwikkeling van het kind negatief beïnvloeden. Gezinsvriendelijk beleid en regelgeving is dan ook hard nodig.
Auteurs: Roseriet Beijers en Joyce Knappe
Dit bleek tijdens een internationaal congres, georganiseerd door COFACE Families Europe en Pro Parents, waar meer dan zeventig academici, beleidsmedewerkers en werkgevers acte de précence gaven. Het doel van het congres om mannen en vrouwen te ondersteunen bij de balans tussen werk en gezin sluit nauw aan bij het nieuwe beleid van de Europese Unie. Sinds 2 augustus 2022 is namelijk de Europese richtlijn in werking getreden om het evenwicht tussen werk en privéleven te bevorderen. In deze richtlijn zijn bestaande rechten behouden en aangevuld met nieuwe rechten voor zowel mannen als vrouwen. Zo kunnen ouders negen werkweken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Lidstaten met uitgebreidere ouderschapsverlofregelingen mogen deze handhaven.
De noodzaak
Werkende ouders zijn een snelgroeiende populatie op de arbeidsmarkt: in Nederland is 66% tweeverdiener. Maar liefst 70% van deze ouders vindt dat de werkgever niet genoeg rekening houdt met de intensieve levensfase waarin ze zitten. Nieuw beleid en de bouwstenen om de balans tussen werk en privé te bevorderen zijn dan ook belangrijk.
De Twee-Generatie Aanpak
Een belangrijke bouwsteen die tijdens het congres werd aangedragen om tot een goed werk-gezin evenwicht te komen is de aanbeveling tot een ‘Twee-Generatie Aanpak’. Tijdens haar keynote beschrijft Prof. Dr. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, hoe de vroege omgeving de ontwikkeling van de foetus en het jonge kind beïnvloedt: “Wat er gebeurt tijdens de eerste 1000 dagen van het leven, vanaf het moment van de bevruchting tot pakweg de tweede verjaardag, kan bepalend zijn voor de rest van het leven.” Echter juist in deze periode kampen steeds meer werkende ouders met vermoeidheid, stress en depressieve klachten: 50% van de werkende ouders met kinderen van 0-4 jaar heeft hier last van. Psychosociale arbeidsbelasting is beroepsziekte nummer één in Nederland, en leidt tot 11,4 miljoen verzuimdagen per jaar en miljarden aan verlies voor bedrijven en de overheid.
Investeer in goede start
Maar dat niet alleen: stress kan een negatieve invloed hebben op het welzijn van ouders en de ontwikkeling van het kind, aldus Tessa. “Ontzettend belangrijk dus om inzichten over de behoeften van werknemers tijdens hun transitie naar het ouderschap te delen”, vindt Joyce Knappe, CEO Pro Parents. “Hetzelfde geldt voor het bespreken van de bedrijfsuitdagingen voor werkgevers en effectieve interventies”. Tessa sluit zich aan bij Joyce. “Investeren in een goede start levert enorme winst op voor de gezondheid en het welzijn van deze en toekomstige generaties. Gezinsvriendelijk beleid en regelgeving op de werkvloer is dus niet alleen gunstig voor ouders, maar ook voor het jonge kind. Zij zullen profiteren van de beste zorg gegeven door hun families.”
Impressie congres
Lees een impressie van het congres op Ouders Centraal:
Eerste 1000 dagen gebaat bij betere bedrijfsgezondheidszorg >>
Zie ook: