Leerkrachten van de eerste groepen in het regulier onderwijs hebben vaak behoefte aan ondersteuning voor leerlingen met een vermoeden van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De Auris Taalexpress komt daaraan tegemoet. In 23 korte video’s beantwoordt een ambulant dienstverlener vragen van leerkrachten en geeft hen praktische tips voor in de klas.
Auris Taalexpress is beschikbaar voor iedereen die hiervoor belangstelling heeft. De filmpjes richten zich op leerkrachten van groep 1 tot en met groep 4. De video’s geven op een laagdrempelige manier handvatten aan leerkrachten om een leerling te helpen met (een vermoeden van) TOS. In de 23 korte video’s behandelt een ambulant dienstverlener een vraag uit de dagelijkse praktijk van leerkrachten. De adviezen zijn gebaseerd op kennis vanuit de praktijk en wetenschappelijk onderzoek.
Werking Auris Taalexpress
De video’s staan op auris.nl/taalexpress en zijn voor iedereen toegankelijk. De leerkracht kiest een video op basis van de hulpvraag en bekijkt deze wanneer het uitkomt. Een ambulant dienstverlener gaat in op de vraag. Eén video bespreekt de basishouding van de leerkracht voor leerlingen met een vermoeden van TOS. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om spreektempo en woordkeuze.
Enkele andere onderwerpen die de video’s belichten zijn:
- Mindmap prentenboek groep 1-2
- Uitlokken van taal bij stille kinderen groep 1-4
- Samenwerking met de logopedist
- Foutieve zinnen in de goede vorm herhalen groep 1-4
- Figuurlijk taalgebruik groep 1-4
- Taal geven aan een sociale situatie groep 1-4
De algemene en snel toepasbare tips zijn voor leerlingen met een vermoeden van TOS, maar ook andere kinderen kunnen ervan profiteren. Auris Taalexpress kan altijd worden gebruikt, ook zonder een arrangement van Auris.
Als aanleren taal niet vanzelf gaat
Auris heeft ruim dertig behandelgroepen voor kinderen van 1-5 jaar met een (vermoeden) van een TOS of die doof of slechthorend zijn. Daarnaast biedt Auris Zorg ook ambulante behandeling aan deze doelgroep. “Onze tweeduizend medewerkers zijn experts in horen, spreken en taal”, laat teamleider Marije Koeman in een interview met Vakblad Vroeg weten. “Onze focus ligt erop peuters en kleuters te laten ontdekken hoe ze met taal iets duidelijk kunnen maken.” Lees verder >
Bronnen: Persbericht Auris / website Vakblad Vroeg