In een Samen naar School klas krijgen kinderen met een ernstige handicap les binnen de muren van een reguliere school. Dit stimuleert hun ontwikkeling en leert gezonde kinderen om te gaan met gehandicapte leeftijdgenootjes. Inmiddels telt ons land al zeventien aangepaste klassen en nog eens zeven in oprichting.

Elk gehandicapt kind kan leren, als het maar onderwijs krijgt dat bij hem past. Liefst met leeftijdgenootjes zonder handicap. Want als kinderen met en zonder handicap samen naar school gaan, zullen ze het later ook vanzelfsprekend vinden om samen te leven. Daarom is in 2015 het project Samen naar School gestart. Doel is het stimuleren van de oprichting van aangepaste klassen voor kinderen met een ernstige beperking binnen een gewone basisschool. In hun eigen klas krijgen ze onderwijs op maat, met alle zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. En waar mogelijk doen ze gewoon mee met de andere leerlingen, tijdens het kringgesprek, de muziekles, gym of het speelkwartier.

Video

In een video vertellen schooldirecteuren en moeders over hun ervaringen.

Vragen en antwoorden

Veel mensen vragen zich af of inclusief onderwijs wel realistisch is. NGSK heeft een inventarisatie gemaakt en geeft antwoord op de meest gehoorde vragen, twijfels en bezwaren. Klik hier.

Klas op Wielen

Klas op Wielen in Alkmaar heeft lokalen in een schoolcomplex waar ook de basisschool Kompas en buitenschoolse opvang en een peuterspeelzaal zijn gehuisvest. Voor de oudere kinderen zijn er lokalen bij het Clusius-college.

Onderzoek

Vanaf 2015 tot 2020 loopt er een groot promotie-onderzoek vanuit de Universiteit van Groningen naar de effecten van Samen naar School-klassen

Jeugdjournaal

Ook het Jeugdjournaal heeft aandacht besteed aan de meerwaarde van een aangepaste klas.

Volkskrant

In de Volkskrant van 12-01-2017 een uitgebreide reportage over gehandicapten op een gewone basisschool.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan