Aan de Tweede Kamer is een petitie aangeboden waarin wordt gepleit voor meer aandacht voor passend onderwijs aan kinderen met ernstige meervoudige beperking. De mogelijkheden van het kind moeten daarbij het uitgangspunt zijn, niet de regels en financiering van de zorg en het onderwijs. Voor de petitie was brede steun van onder andere de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Vereniging BOSK en Iederin.   

De petitie is door Erika van der Bilt en Lot de Swart aangeboden aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld en haar collega’s. Lot de Swart is gedragskundige bij Estinea en schreef eerder al een blog voor Klik over het gemis aan passend onderwijs voor deze kinderen. Erika is de moeder van Lotte. Lotte heeft een ernstige meervoudige beperking.

Het kan!

Kern van de petitie is het belang van het denken vanuit leerrechten van kinderen. Dit vraagt een naadloze samenwerking tussen zorg en onderwijs. De mogelijkheden van het kind moeten daarbij het uitgangspunt zijn, niet de regels en financiering van de zorg en het onderwijs.

Dat dit kan bewijst het praktijkvoorbeeld bij Estinea. Hier heeft Lot zich samen met alle betrokkenen partijen hard gemaakt voor onderwijs voor ernstig meervoudige beperkte kinderen in de Achterhoek. Meervoudig gehandicapte kinderen krijgen bij Estinea nu twee keer per week onderwijs van twee juffen die gedetacheerd zijn vanuit het speciaal onderwijs.

Samen met de begeleiders krijgen de kinderen methodisch, individueel en doelgericht onderwijs waardoor ze belangrijke vaardigheden leren. Volgens Estinea ‘het bewijs dat goede samenwerking tussen zorgorganisaties, speciaal onderwijs en de samenwerkingsverbanden echt tot mooie resultaten kan leiden’.

Veel petitie-ondertekeningen

Dat de meerwaarde van onderwijs-in-zorg in heel Nederland leeft, blijkt uit de grote aandacht hiervoor binnen de gehandicaptensector en door vele petitie-ondertekeningen door onder andere: ouders, ouderplatformen, besturen van een groot aantal zorgorganisaties, wetenschappers (VU, RUG), speciaal onderwijs instellingen, de brancheorganisaties VGN en NSGK.

Op 24 april is de petitie aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. Lisa Westerveld van GroenLinks gaf aan zich hard te maken voor duurzaam en passend onderwijs voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Lot de Swart: “Stap 1 is het erkennen door de politiek dat onderwijs écht voor ieder kind moet zijn. Stap 2 is de uitwerking van een passende onderwijsvorm. Stap 3 is échte participatie.”

Recht op onderwijs

Alle betrokkenen willen zich sterk maken voor betere toegankelijkheid van passend onderwijs aan kinderen met een meervoudige beperking. Ondertekenaars van de petitie vinden het vooral krom dat er van kinderen gevraagd wordt om hun recht op onderwijs op te geven, terwijl ook deze kinderen nog ontzettend veel aan te leren is, zo maakten zij ook in actualiteitenprogramma EenVandaag duidelijk.

Lot de Swart vertelt: “De meeste kinderen met een meervoudige beperking zijn – om wille van gezondheidsproblemen en/of een te grote zorgbehoefte waar de school niet aan kan voldoen – niet in staat de bestaande vormen van onderwijs te volgen. Hierdoor krijgen ze een ‘niet-toelaatbaarheidsverklaring’ tot onderwijs. Dit betekent automatisch dat ze een leerplichtontheffing krijgen. In plaats van een leerplichtontheffing zouden we graag zien dat ook deze kinderen een vorm van passend onderwijs kunnen krijgen. Met de petitie doen we een beroep op het fundamenteel recht op onderwijs (VN-verdrag). En eigenlijk hebben wij het dan ook liever niet over leerplicht, laat staan over leerplichtontheffing.”

Digitale link naar de petitie

Interview Radio 1 | EenVandaag, 24 april 2018

Blog bij Lotje&Co | En wij? Wij gaan naar Den Haag, 19 april 2018

Artikel in De Gelderlander | Ernstig gehandicapt kind in Nijmegen krijgt geen onderwijs, in Achterhoek wel, 14 februari 2018

Blog Lot bij Klik | Geen onderwijs is geen optie voor kind met ernstige meervoudige beperking, 10 februari 2018

Artikel Estinea Magazine | Ieder kind verdient onderwijs, mei 2017, pagina 20 en 21

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan