Logopedist Maaske Treurniet heeft de online cursus ‘BOOST de mondmotoriek van je peuter!’ gelanceerd. De cursus richt zich niet op professionals, maar op ouders. Zij leren meer over de mondmotoriek van het kind. Ook kan men direct met oefeningen aan de slag als hun peuter afwijkende mondgewoonten blijkt te hebben.

Veel kinderen zijn vaak verkouden, zuigen erg lang op een fopspeen of duim, kwijlen veel of hebben altijd de mond open. Helaas hebben ouders vaak niet – of te laat – door dat hier gemakkelijk verandering in gebracht kan worden. Hierdoor kunnen problemen op latere leeftijd voorkomen worden.

Logopedist Maaske Treurniet merkt steeds vaker dat haar werkgebied – preverbale logopedie – nog erg onbekend is. “Men weet vaak niet dat er op een heel laagdrempelige manier samen met het kind aan dit soort problemen gewerkt kan worden.” Veel zaken blijken dan echt een eye-opener voor ouders. “Bijvoorbeeld als ik ouders vertel dat je in de eerste twee jaar van een kind zijn leven de basis kunt leggen voor een goed gebit – waarbij geen beugel nodig is. Of dat je problemen als oorontstekingen en chronische verkoudheid kunt voorkomen.”

Tijdig actie ondernemen

Maar hoe kunnen ouders weten dat hun kind een afwijkende mondgewoonten heeft? En áls ze dat ontdekken, hoe dan te handelen? In de cursus leren ouders van kinderen tussen de 1 en 4 jaar allereerst wat ongewenst mondgedrag is. Vervolgens wordt uitgelegd hoe ze afwijkingen kunnen herkennen. Tot slot krijgen ze duidelijke tips en oefeningen om direct aan de slag te gaan. Zo kan tijdig actie ondernomen worden en – als logopedische behandeling toch nodig blijkt – een kortere behandelduur plaatsvinden.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Problemen voorkomen.

Het volgen van de cursus geeft ouders ook inzicht in de meerwaarde van logopedie, vervolgt Maaske. “Logopedie heeft een beetje het imago dat het alleen nodig is als een kind een spraakgebrek heeft. Veel ouders zullen dus niet snel uit eigen beweging naar een logopedist gaan of hieraan denken als er iets anders aan de hand is. Logopedie kan zóveel problemen voorkomen. Ja, het is fijn als je kind geen beugel nodig blijkt te hebben, maar dat is eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Beter slapen als volwassene, omdat je toen je klein was goed hebt leren ademen. Of niet om de haverklap met je kind naar een KNO-arts hoeven lijken mij minstens zo waardevol.”

Aanmelden

De online cursus heeft inmiddels het maximale aantal deelnemers bereikt, maar wordt vernieuwd en in november uitgebreid opnieuw uitgebracht. Aanmelden voor de wachtlijst kan via www.volmondigacademy.nl. De prijs bedraagt € 49,95.

Over Maaske Treurniet

Logopedist en docent Maaske werkt sinds 2009 met baby’s en is zelf moeder van drie kinderen. Ze verdiepte zich in OMFT (oromyofunctionele therapie), preverbale logopedie (0-2 jarigen), heeft kennis van de IMH-visie en is lactatiekundige in opleiding. Sinds 2017 werkt ze enkel nog met jonge kinderen die eet- en drinkproblemen hebben, waardoor ze veel kennis én praktijkervaring heeft rondom de mondmotoriek en slikken.

Ze werkte samen met tandartsen en begeleidde o.a. onderzoek naar bijtkracht, tongriempjes en het afbouwen van duimzuigen. Maaske is bovendien actief op Instagram (@maaske_volmondiglogopedie) om haar logopedische kennis binnen Nederland en België te delen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeg-congres artikel

"*" geeft vereiste velden aan