De afgelopen jaren zijn bij huisartsen en spoedhulp via een verplichte vragenlijst 55 duizend kinderen gescreend op kindermishandeling. Van dit totaal zijn er slechts negen gemeld bij Veilig Thuis. Ook zijn later toch nog 478 kinderen gemeld bij Veilig Thuis, terwijl screening uit had gewezen dat er niets aan de hand was. Verder bleek er sprake van veel onterechte verdenkingen.

Deze verontrustende cijfers maakte Elise van de Putte bekend tijdens het Jaarcongres Huiselijk Geweld. Van de Putte is kinderarts en hoogleraar sociale kindergeneeskunde bij het UMC Utrecht plus voorzitter van het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling. “Dan denk je toch: waar dóén we dit voor?”, aldus Van de Putte in De Volkskrant.

Veel onterechte verdenkingen

De verplichte screening naar kindermishandeling is in 2011 ingevoerd, nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg had vastgesteld dat op afdelingen spoedeisende hulp en op huisartsenposten nauwelijks mishandelde kinderen werden opgespoord. Inmiddels zijn er meer dan dertig vragenlijsten in omloop, waarvan die met de naam ‘Sputavamo’ de bekendste is. Deze lijst is intussen twee keer herzien. Naar het effect van de lijsten is promotieonderzoek gedaan bij huisartsenposten in Utrecht door arts-onderzoeker Maartje Schouten. In 2017 bleek uit haar dissertatie dat de vragenlijst tot veel onterechte verdenkingen leidt: op elke 100 verdenkingen waren er 91 onterecht. Zie ook het bericht hierover op onze website.

Afschaffen

Van de Putte stelt voor de verplichte brede screening af te schaffen ten gunste van betere scholing van alle betrokkenen – dus niet alleen artsen, maar ook andere medewerkers – in signalen waar ze alert op kunnen zijn. Ze vraagt zich af: Zou het niet zinvoller zijn als we in een ziekenhuis allemaal een cursus kregen om alert te zijn op kindermishandeling? Van arts tot schoonmaker, die misschien in een gang hoort hoe een moeder haar kind afstraft? “Want dat soort dingen hóór je in een ziekenhuis.”

Zie ook: Kijk niet weg bij vermoeden van kindermishandeling >

Bron: De Volkskrant

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan