Jonge vrouwen van nu hebben 51% meer kans op depressie en angstgevoelens dan hun moeders. Met name het feit dat tegenwoordig meer zwangeren werken zorgt voor een toename van stressgevoelens.

Dat blijkt uit een bijzondere studie van de Universiteit van Bristol onder moeders in de jaren ’90 en hun dochters 25 jaar later waarover nieuwsblad.be bericht. De Britse studie, gepubliceerd in JAMA Open Network, toont aan dat 17% van de zwangere vrouwen begin de jaren negentig tekenen van depressie vertoonden. Van 2012 tot 2016 werd de volgende generatie onderzocht en daar klom het percentage naar 25%. De vrouwen die werden onderzocht waren telkens tussen 19 en 24 jaar oud.

Werk- en financiële druk

Een opmerkelijke ontwikkeling die de auteurs van de studie onder meer wijten aan het feit dat meer vrouwen nu aan het werk zijn dan 25 jaar geleden. Dit betekent dat zij meer moet nadenken over een work-life balance.

“Jonge vrouwen nu hebben beduidend meer stress”, zegt dr. Rebecca Pearson, psychiatrisch epidemioloog en verbonden aan de studie. “Twee zaken zijn heel belangrijk als het over de mentale gezondheid van jonge, zwangere vrouwen gaat. Enerzijds zijn er de verwachtingen en ambities van de vrouwen, die vaak haaks staan op het krijgen van een kindje. Anderzijds is het ook vaak fysiek bijzonder lastig voor zwangere vrouwen om te blijven werken als ze eenmaal zwanger zijn.” Naast de werkdruk speelt volgens haar ook de financiële druk een rol. “De kost om te leven en om te wonen is veel duurder geworden.”

Vatbaarheid

Het is de eerste keer dat twee generaties zo nauwgezet opgevolgd werden als het over zwangerschap gaat. Ook opmerkelijk: als de moeder vatbaar was voor depressie en angstgevoelens tijdens de zwangerschap, had de dochter drie keer zoveel kans op negatieve gevoelens.

Generation-Spanning Survey Finds Pregnancy Depression on the Rise for Millennial Women >>

Depression during pregnancy rises in a generation >>

Bron: nieuwsblad.be

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan