Kinderen met een voedselallergie hebben recht op een zo normaal mogelijke jeugd. Dát is het uitgangspunt van het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK). “Ons centrum behandelt kinderen waarvoor algemene ziekenhuizen geen toereikende expertise hebben”, vertelt coördinator Irene Herpertz. “Neem een voedselallergie serieus”, adviseert zij. Het Mack wil haar behandelmogelijkheden en visie zoveel mogelijk delen met andere zorgverleners.

Irene Herpertz: “Bij het bepalen van de voedselmix is er regelmatig sprake van foutieve positieve uitkomsten”

Wat is de relatie tussen het hebben van een allergie en moeizaam eten?
“Selectief eten komt regelmatig voor bij kinderen met een voedselallergie. Opvallend is dat zij nieuwe voedingsmiddelen vaak eerst met de mond aftasten. Soms zie je kinderen dit al vanaf zeer jonge leeftijd doen. Meestal blijkt er dan sprake te zijn van multiple voedselallergieën. Dit betekent ook dat zij meerdere negatieve ervaringen met voeding hebben. Zo kan voedselweigering de eerste uitingsvorm zijn van een zuigeling met een melkallergie. Een heftige allergische reactie op een voedingsmiddel kan zelfs een traumatische ervaring veroorzaken. Sporadisch ontstaat hierdoor een slikfobie.”

Wat onderneemt het MACK op dit gebied?
“Ons motto is dat een kind met een voedselallergie recht heeft op een zo normaal mogelijk kinderleven. Bij het MACK kunnen we de precieze diagnose stellen voor welke voedingsmiddelen het kind een allergie heeft. Daarbij kijken we ook naar de uitlokkend dosis. Het maakt namelijk nogal uit of bijvoorbeeld een kruimel pinda of een druppel melk al de allergische reactie veroorzaakt of dat dit pas gebeurt bij een grotere hoeveelheid. Verder kijken we of de reactie alleen milde klachten veroorzaakt, denk aan roodheid of jeuk, of een ernstige reactie zoals anafylaxie tot gevolg heeft. Tot slot bepalen we welke noodmedicatie nodig kan zijn. Een andere activiteit van ons is de vroege introductie van potentieel allergene voedingsmiddelen als pinda en ei bij zuigelingen met een verhoogd risico op voedselallergie.”

AdvertentieVROEG-congres

Wanneer is doorverwijzen naar het MACK aan te raden?
“Ik raad aan om dit sowieso te doen wanneer er sprake is van multiple allergieën of van een ernstige reactie op voedsel. Ook is het verstandig om door te verwijzen wanneer ouders of kind ervan overtuigd zijn dat er sprake is van een voedselallergie, terwijl de zorgverlener een andere mening is toegedaan. Verder is er bij het bepalen van de voedselmix regelmatig sprake van foutieve positieve uitkomsten. Daardoor wordt er dan ten onrechte een uitbreiding van de eliminatie gedaan. Er kunnen dan zoveel zaken van het menu worden geschrapt dat de volwaardigheid van de voeding bedreigd wordt.”

Wat raad je hulpverleners aan die deze kinderen begeleiden?
‘Neem een voedselallergie serieus. Wij als zorgverleners moeten met elkaar ons inspannen om bij deze kinderen tot een juiste diagnosestelling te komen. Onderschat dan niet hoe spannend zo’n test voor het kind en zijn of haar ouders kan zijn. Leg daarom als je een test met een verdacht voedingsmiddel gaat uitvoeren duidelijk uit wat de meerwaarde hiervan is. Daarnaast zie ik het als onze verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te creëren  waar het kind zo normaal mogelijk kan opgroeien.”

Irene Herpertz is kinderdiëtist en gespecialiseerd in voedselallergie. Zij is coördinator van het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK), sinds september 2019 erkend als STZ-Expertisecentrum. Sinds februari werkt zij ook als projectleider kinderallergiecentrum bij Viecuri. Het doel is om in Viecuri een gespecialiseerd kinderallergiecentrum neer te zetten in 2021. In aanloop daarop wordt in september gestart met een preventiepoli voor zuigelingen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan