Stijging vaccinactiegraad tegen bof, mazelen, rode hond en HPV

2
270
vaccineren baby

De vaccinatie van pasgeborenen tegen bof, mazelen en rode hond (BMR) is in het afgelopen jaar licht gestegen. Dat concludeert het RIVM op basis van doorlopend onderzoek naar deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma.

In de afgelopen twee jaar werden de vaccinatie tegen meningokokkenziekte W voor kinderen en kinkhoest vaccinatie voor zwangeren (22-weken prik) toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Met name de vaccinatiegraad van meisjes tegen HPV is het afgelopen jaar duidelijk omhoog gegaan, van 59% voor meisjes die in 2005 zijn geboren naar 72% voor meisjes met geboortejaar 2006. De vaccinatiegraad voor andere vaccinaties blijft stabiel.

Hoopgevend

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “We blijven hard werken om het nog beter te doen, maar ik beschouw dit als belangrijke signalen dat we de goede kant op gaan. De bescherming van onze kinderen tegen gevaarlijke infectieziekten wordt beter. De aanzienlijke stijging van HPV-vaccinaties vind ik extra hoopgevend, helemaal als je denkt aan alle verschillende soorten kanker die HPV-infectie kan veroorzaken.”

Vaccinatiealliantie

Samen met het RIVM, jeugdgezondheidszorgorganisaties, jeugd- en kinderartsen, verpleegkundigen, beleidsmedewerkers en communicatiedeskundigen heeft staatssecretaris Blokhuis gewerkt aan het verbeteren van voorlichting en communicatie, inhaalcampagnes en het tegengaan van desinformatie.

De Vaccinatiealliantie die in 2019 is ingesteld werkt in 2020 door aan het uitwisselen en bevorderen van werkwijzen die in de praktijk hun meerwaarde bewijzen, zoals bijvoorbeeld het vaccinatieconsult dat in Barneveld goede resultaten oplevert. In het kader van de Vaccinatiealliantie heeft ook een team van experts zich verenigd in een denktank die zich inzet om desinformatie tegen te gaan.

In nauwe samenwerking met het RIVM worden bestaande uitnodigingen en voorlichtingsmaterialen verbeterd. De inhoud en vindbaarheid van de website van het Rijksvaccinatieprogramma is verbeterd waardoor ook de ouders die twijfelen er meer gebruik van maken en wetenschappelijk onderbouwde informatie te zien krijgen.

Bron: Persbericht Ministerie van VWS

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Als jeugdarts heb ik bezwaar tegen de foto die bij dit artikel geplaatst is. Dit is niet de wijze waarop wij vaccineren: een kind in zo’n traumatische situatie brengen. Het kind zit bij ouders op schoot en bij ons in de regio wordt in het been en niet in de bil gevaccineerd.

    • U heeft helemaal gelijk. We kunnen echter alleen foto’s van fotobanken gebruiken en deze staan er op deze manier in. Maar ik heb nog een andere gevonden, hoop dat die meer de werkelijkheid aangeeft. Mocht u foto’s hebben die wij kunnen gebruiken, dan houden wij ons altijd aanbevolen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here