Simpele bloedtest voorspelt pinda-allergie beter en veiliger

0
611

Wetenschappers hebben een nieuwe laboratoriumtest ontwikkeld om pinda-allergie te voorspellen. Het betreft een simpele bloedtest en in tegenstelling tot huidige testen is er geen kans op vals-positieve resultaten of ernstige allergische reacties.

Dat meldt naar aanleiding van een artikel in Science Daily. De bloedtest is vijf keer zo effectief als een orale voedselprovocatie en de methode zou met aanpassingen ook kunnen werken voor andere allergieën. Waar huidpriktesten en IgE-bloedtesten soms vals-positieve resultaten geven, en voedselprovocaties tot ernstige reacties kunnen leiden, komen deze problemen bij de nieuwe test niet voor.

Mestceltest

De test heet Mast Activation Test (MAT) en kan worden gebruikt wanneer huidpriktesten geen duidelijke uitslag geven. Door de activiteit in mestcellen in het bloed te meten na het toedienen van een beetje pinda-allergeen, kun je niet alleen met 98% zekerheid zeggen of iemand allergisch is voor pinda, maar ook voorspellen hoe heftig diegene op pinda zal reageren. Dat laatste was tot voorheen niet mogelijk. De mestceltest is vijf keer goedkoper dan een voedselprovocatie

Testen in ziekenhuisomgeving

De onderzoekers willen graag aan de slag buiten het laboratorium, om de effectiviteit ook in een normale ziekenhuisomgeving te testen. Daarnaast loopt er onderzoek naar of de test ook werkt bij melk-, ei-, sesam- en notenallergie. In de toekomst zou de test misschien ook gebruikt kunnen worden voor het meten van allergenen in voedsel.

New test safely and accurately diagnoses peanut allergies >

Bron: voedselallergie.nl

Zie ook: 

Pindapoli een succes: 80% van de allergieën is te voorkomen >

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here