Sluiting van kolen- of oliegestookte energiecentrales vermindert het aantal vroeggeboortes met maar liefst 20 tot 25%. De verbeterde luchtkwaliteit heeft geen invloed op het aantal extreme vroeggeboortes. Wel verbetert ook de vruchtbaarheid.

Dat blijkt uit twee Amerikaanse onderzoeken waarover scientias.nl bericht. In de studies werd gekeken welk effect het sluiten van acht op kolen- of oliegestookte energiecentrales in Californië had op het aantal (vroeg)geboortes in de nabije omgeving. De energiecentrales in kwestie werden tussen 2001 en 2011 gesloten. De onderzoekers vergeleken het aantal (vroeg)geboortes in het eerste jaar na de sluiting van elke energiecentrale met het aantal (vroeg)geboortes in een jaar waar de energiecentrale nog volledig operationeel was (zo’n twee jaar voor de energiecentrale dicht ging). Ook bestudeerden ze het aantal (vroeg)geboortes in de nabijheid van acht energiecentrales die niet waren gesloten.

Daling vroeggeboortes

Het onderzoek toont aan dat het percentage vroeggeboortes – dat wil zeggen: het percentage baby’s dat voor 37 weken zwangerschap is geboren – na sluiting van de vieze energiecentrales afnam van zo’n 7 na 5,1%. Onder niet-Spaanse Afrikaans-Amerikanen en Aziatische vrouwen was de daling nog groter: van 14,4 naar 11,3 procent. Het aantal vroeggeboortes in de omgeving van energiecentrales die niet sloten, veranderde niet. Het onderschrijft het idee dat de afname in vroeggeboortes te herleiden is naar de sluiting van de energiecentrales en dus een verbetering in de luchtkwaliteit.

De waargenomen afname in vroeggeboortes – van maar liefst 20 tot 25% – is groter dan verwacht, maar in lijn met eerdere studies. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat er een verband is tussen geboorteproblemen en de luchtkwaliteit rond energiecentrales.

AdvertentieVROEG-congres

Geen effect op extreme vroeggeboortes

De sluiting van energiecentrales bleek geen effect te hebben op het percentage baby’s dat voor 32 weken zwanger zwangerschap ter wereld komt. Het suggereert dat deze extreme vroeggeboortes het resultaat zijn van genetische of omgevingsfactoren die ernstiger zijn dan de door energiecentrales veroorzaakte luchtvervuiling. Dat idee wordt verder onderschreven door het feit dat het aantal vroeggeboortes het sterkst afnam in een straal van vijf kilometer rond de energiecentrales. Naarmate de afstand tot de energiecentrale toenam, nam het effect af.

Verbetering vruchtbaarheid

In een tweede onderzoek – dat eveneens onlangs is verschenen – schrijven onderzoekers verder dat de sluiting van energiecentrales van Californië ook van invloed is op de vruchtbaarheid van mensen. Zo namen het aantal levend ter wereld gekomen baby’s per 1000 vrouwen toe nadat de energiecentrales dicht waren gegaan.

Bron: scientias.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieRINO Groep
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan