Start pilots met beweegstimulerende inrichting wacht- en consultruimten

0
257

Gaan ouders en professionals vaker met elkaar in gesprek over het stimuleren van bewegen wanneer de inrichting daartoe uitnodigt? Op initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen starten op vijf locaties van de jeugdgezondheidszorg pilots om wacht- en consultruimte beweegstimulerend in te richten.

In een peiling van Opvoedinformatie Nederland met Kenniscentrum Sport & Bewegen (2019) geeft 77% van de ouders aan dat bij het consultatiebureau niet wordt gesproken over bewegen. Dit terwijl 71% van de ouders hier wel behoefte aan heeft. Hier liggen kansen!

Laagdrempelige producten

De deelnemende organisaties zijn GGD Gelderland- Zuid, GGD Limburg- Noord, GGD regio Utrecht en SAG Zorgontwikkeling BV. Bij de laatste doen twee locaties mee. Onder begeleiding van Kenniscentrum Sport & Bewegen en in samenwerking met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid worden laagdrempelige producten ontwikkeld die bewegen stimuleren. Denk aan spiegels waarbij een dobbelsteen aangeeft welke bewegingen je uitvoert, een route met stippen waarop je in beweging naar de spreekkamer gaat en stickers met oefeningen die je op het aankleedkussen met je kind kunt doen. Sommige aankleedkussens worden bovendien veranderd in een klim- en klauter podium voor kinderen, terwijl anderen kiezen voor een grote ‘beweegwand’ waar hoepels en andere attributen aan hangen.

Inspiratiegids

Momenteel bereiden de vijf locaties de pilots voor door onder andere alle collega’s mee te nemen in het initiatief. Over ongeveer twee maanden starten ze met het testen van de producten. Uiteindelijk leidt dit tot een inspiratiegids waarmee ook andere JGZ-locaties op een gemakkelijke manier aan de slag kunnen met een beweegstimulerende ruimte.

Vaardig in Bewegen

Het initiatief is onderdeel van de Kleine Beweegagenda, die voortkomt uit het deelakkoord Vaardig in Bewegen uit het Sportakkoord.

Voor meer informatie, zie het bericht van Kenniscentrum Sport & Bewegen

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here