Het eten van de juiste voedingsmiddelen maakt jonge kinderen veel weerbaarder tegen virussen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van kinderarts Ellen van der Gaag aan de Universiteit Twente. Met een wekelijks menu dat uit vier componenten bestaat zijn kinderen minder vaak ziek en zijn ze minder moe.

Van der Gaag deed afgelopen jaren onderzoek bij kinderen in de hele regio Twente. Van alle kinderen die bij haar op de kinderpoli komen heeft 95 procent namelijk wel klachten, maar geen medisch aanwijsbare reden waarom ze blijven kwakkelen met hun gezondheid. Daarom is Van der Gaag gaan onderzoeken wat voor effect voeding kan hebben op deze kinderen.

Vier componenten

Uit haar onderzoek rolt een voedingsadvies naar voren dat bestaat uit vier componenten. Kinderen zouden bij voorkeur dagelijks volle melk en roomboter tot zich moeten nemen. Daarnaast zouden ze vijf keer per week groene groentes moeten eten en zeker drie maal per week rundvlees. Door het volgen van dit voedingsadvies hebben kinderen na vier maanden bewezen minder koorts, hoesten en snotteren ze minder, gebruiken ze minder antibiotica, gaan ze minder naar de huisarts en zijn ze minder moe. Ook slapen de kinderen beter. En niet onbelangrijk, het voedingsadvies heeft geen bijwerkingen.

Italië deelt adviezen

Italiaanse wetenschappers hebben het onderzoek van de Hengelose kinderarts inmiddels ook gevonden en delen het volop als pro-actieve manier om het coronavirus weerstand te bieden. Want hoe beter de afweer van kinderen is, hoe beter ze waarschijnlijk bestand zijn tegen het virus wanneer ze ziek worden.

Ellen van der Gaag zou woensdag 18 maart op de Universiteit Twente promoveren op haar onderzoek, getiteldHealth promoting effects of nutrition in children – the clinical effects of a dietary advice consisting of beef, green vegetables, whole milk and butter’. Haar promotie werd in verband met het coronavirus uitgesteld.

Bronnen: rtvoost.nl / utwente.nl

 

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan