De afdeling Kindercardiologie (KC) van Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam heeft een app ontwikkeld om ouders en kinderen te informeren over een operatie of hartkatheterisatie. Hierdoor zijn er minder vragen. Ook maakt men alvast kennis met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.

Het begon drie jaar geleden met de aanstelling van verpleegkundig consulenten kindercardiologie, die voor ouders en kinderen met hartafwijkingen als rots in de branding gingen fungeren. Zij lichten ouders en kinderen uitgebreid voor over wat  ze te wachten staat in het zorgtraject. Ze geven ter ondersteuning van al die informatie folders mee. Deze zijn echter om de haverklap achterhaald, omdat er voortdurend veranderingen zijn in het behandeltraject.

App met filmpjes

“Een folder komt anno 2019 ook best suf over”, vertelt Christine van Wijngaarden, verpleegkundig consulent en initiatiefnemer van de app kindercardiologie.” Het idee van een app was al snel geboren. “Maar een app met alleen maar teksten….” Filmpjes moesten het worden! Er werden filmpjes opgenomen, waarin zorgmedewerkers in ‘Jip en Janneke’-taal uitleggen hoe een bepaald onderzoek of een operatie in zijn werk gaat. De filmpjes werden opgenomen in de ruimten waar de ingrepen worden uitgevoerd.

Meerdere versies

Er zijn verschillende versies van de app. Er is er een voor vrouwen die zwanger zijn van een kindje met een hartafwijking. Er zijn verschillende versies voor operaties binnen het specialisme kindercardiologie, bijvoorbeeld hartoperatie, pacemaker-implantatie, operatie aan een van de grote bloedvaten in de borstholte. Ook is er een versie hartkatheterisatie en hartkatheterisatie met ablatie.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Voorbereiding

“Het is voor ouders en kinderen heel goed dat ze van tevoren een keertje hebben gezien waar ze terechtkomen en met wie ze te maken gaan krijgen”, schetst Van Wijngaarden. “Dit doen wij op ons preoperatieve spreekuur. De app is er als voorbereiding op dit spreekuur en als extra ondersteuning, zodat ze alles wat ze gezien en gehoord hebben thuis nog eens rustig kunnen bekijken. Wat we heel duidelijk merken is dat ouders en kinderen die de app gebruiken veel minder vragen hebben over de praktische gang van zaken rondom de opname. Ook schept het vertrouwen dat zij door de filmpjes in de app kennismaken met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.

Voor meer informatie kunt u mailen naar vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl

Bron: erasmusmc.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan