Als logopedisten de spraakontwikkeling willen beoordelen in een taal die ze zelf niet spreken, hebben ze een probleem. Voor Kentalis aanleiding om, samen met Shosho, de app Speakaboo uit te brengen, een screening-tool voor logopedisch onderzoek naar de spraakontwikkeling in de moedertaal bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar. De app is er in zeven talen.

Door gebruik van kleine spelletjes kan de logopedist woorden in de thuistaal uitlokken bij het kind. De app neemt automatisch op wat het kind gezegd heeft. Deze opname wordt opgeslagen in een bestand met de naam van het kind. De logopedist kan na de test per item terugluisteren wat het kind zei, ze kan dit vergelijken met de uitspraak van een moedertaalspreker, en het resultaat scoren. De logopedist kan de app ook gebruiken om ouders de spraak van het kind in de thuistaal te laten horen. Dit maakt het makkelijker om een diagnose voor ouders te verduidelijken.

Speels én systematisch
De test duurt ongeveer 10 minuten. Die korte duur maakt de test ideaal voor het werken met jonge kinderen tussen de 2 en 6 jaar, die een langere test vaak niet volhouden. Speakaboo’s vrolijke pop-ups leiden kinderen af en helpen ze om tot benoemen te komen. “Kinderen vinden het heel leuk om de deurtjes te openen in Speakaboo. Het is mooi om te zien hoe zelfs het meest verlegen kindje de plaatjes snel gaat benoemen” ervaart Eefje van der Linden-Graafland, Logopedist  ADC Den Haag.

Speakaboo is niet alleen speels, maar ook systematisch. Verschillende tools helpen de logopedist bij het beoordelen van spraak productie in losse woorden: de tool maakt audio opnames per woord dat het kind zegt, er zijn opnames van native speakers die het doelwoord uitspreken. Scoreformulieren zorgen voor het gemakkelijk vastleggen van resultaten. Uitgebreide achtergrondinformatie helpt bij het interpreteren van de resultaten.

Download de app
Speakaboo is er in zeven talen: Nederlands, Turks, Pools, Marokkaans- en Egyptisch Arabisch, Somalisch en Tarifit-Berber. De App is tijdelijk gratis te downloaden in de Appstore voor iPad , en werkt op iPad 2 mini, iPad 4, of latere modellen. Meer informatie: www.speakaboo.io  (Engelstalig)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan