Mensen met autisme hebben andere bacteriën en schimmels in hun darmen dan wie de stoornis niet heeft. Mogelijk beïnvloeden die het immuunsysteem en de hersenen. Oorzaak van een ongezonde darmflora op heel jonge leeftijd kan de hygiënische levenswijze in de westerse wereld zijn.

Dat blijkt uit Italiaans onderzoek waarover EosWetenschap bericht. De wetenschappers vergeleken de micro-organismen in de darmen van veertig kinderen met en veertig kinderen zonder autisme. Er bleken verschillen, zowel bij de bacteriën als bij de schimmels. Bij autisme kwamen minder bacteriën uit de bacteroidetes-familie voor en onder andere meer lactobacillen. De candida-schimmel was gemiddeld dubbel zo talrijk.

Bloed-hersenbarrière
Een verstoord evenwicht in de darmflora kan leiden tot chronische ontstekingen en een verzwakking van de bloed-hersenbarrière. Dat laatste is aangetoond bij mensen met autisme: zij hebben inderdaad een minder goede ‘afscheiding’ tussen hoofd en lichaam. Schimmelinfecties kunnen dan weer zorgen voor een verminderde productie van bepaalde stoffen die de hersenen beschermen. ‘We hebben een gewijzigde darmflora ontdekt die gelinkt is met autisme’, schrijven de onderzoekers in het vakblad
Microbiome, ‘zowel op het gebied van bacteriën als bij schimmels.’ Deze wijziging blijkt samen te hangen met de autistische stoornis zelf.’

Advertentie

Hygiënische levenswijze
De onderzoekers wijzen onder andere op onze te hygiënische levenswijze in de westerse wereld. Mogelijk is die een oorzaak van een ongezonde darmflora op heel jonge leeftijd.

De bevindingen bieden perspectieven voor nieuwe therapieën voor autisme. Verder onderzoek moet aantonen welke rol de micro-organismen precies spelen bij de verschillende vormen van autisme.

New evidences on the altered gut microbiota in autism spectrum disorders

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan