Tandartsen lanceren campagne ‘Tand eruit? Tand erin!’

0
362

Plaats bij verlies een melktandje nooit terug, maar doe dit juist wel bij een blijvende tand. Aldus luidt de centrale boodschap van de campagne Tand eruit? Tand erin!, opgezet om de kennis op dit gebied te vergroten. Het is namelijk van groot belang dat er direct de juiste zorg wordt verleend. Bij blijvende én bij melktanden.

Het kan zo maar gebeuren dat een kind tijdens het sporten, buitenspelen of stoeien een tand verliest. Helaas weten veel ouders/verzorgers niet wat ze op dat moment moeten doen. De campagne Tand eruit? Tand erin! is een initiatief van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE). De titel is direct ook de belangrijkste boodschap: plaats de tand terug en ga meteen naar de tandarts om ergere schade te voorkomen. Dit geldt echter niet voor melktanden. Wel luidt het advies om ook dán voor de zekerheid naar de tandarts te gaan.

Drie stappen bij blijvende tand

Vanaf maandag 2 september hangen er in de tandartspraktijken die bij de KNMT zijn aangesloten campagneposters, waarop duidelijk wordt uitgelegd welke drie stappen moeten worden ondernomen.

  1. Pak de tand aan de bovenkant vast. Raak nooit de wortel aan! Spoel als dat kan de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water.
  2. Dep de tand niet droog en plaats hem onmiddellijk terug. Lukt dat niet, bewaar hem dan in melk of in de mond, bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang.
  3. Ga direct naar de tandarts.

Wat te doen bij een melktand?

Een belangrijke waarschuwing hierbij is dat een melktandje nooit teruggeplaatst mag worden. Dat kan schadelijk zijn voor de onderliggende tand, die nog moet doorkomen. Wel luidt het advies om ook dan voor de zekerheid naar de tandarts te gaan.

Niet naar huisarts

De KNMT en de NVvE zijn ervan overtuigd dat er meer blijvende tanden kunnen worden gered indien ouders/verzorgers in geval van een tandongeluk weten wat ze moeten doen. De ervaring leert dat ze met het kind in eerste instantie naar de spoedeisende hulp of huisarts gaan. Maar door  het bezoeken van een onjuiste zorgverlener, gaat veel tijd verloren. Hoe sneller gehandeld wordt, hoe minder kans op blijvende schade.

”Alhoewel tandartsen veel patiënten zien met een tand eruit overkomt het je als individu hopelijk zelden”, zegt KNMT-voorzitter Wolter Brands. “Het is dus vrij logisch dat mensen niet weten wat ze moeten doen. Het  is belangrijk snel en goed te handelen: als je dat niet doet, kun je een tand kwijtraken. Daarom dragen wij deze boodschap zo nadrukkelijk uit. En dat zullen we blijven doen, want er staan steeds weer nieuwe trainers langs de sportvelden en er komen steeds weer nieuwe ouders bij.”

Website

Op de voorlichtingswebsite Allesoverhetgebit.nl kan de A3-poster gratis worden gedownload, zodat die ook op scholen en sportclubs kan worden opgehangen. Ook zal die worden getoond op wachtkamerschermen. Bovendien zijn er informatiekaartjes beschikbaar gesteld, die tandartsen kunnen meegeven aan patiënten die nauw betrokken zijn bij jeugdactiviteiten.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here