Het haar van een baby bevat bij een langere zwangerschapduur meer stresshormoon of wanneer de zwangerschap gepaard ging met veel stress. Ook volgen de concentraties stresshormoon in moedermelk het ritme van die in het bloed van de moeder. Deze nieuwe kennis kan kwetsbare pasgeborenen mogelijk helpen zich aan te passen aan de omstandigheden na de geboorte.”

VUmc-promovenda Bibian van der Voorn onderzocht de effecten van stressgevoeligheid, geslacht en stressvolle omstandigheden in het begin van het leven op de ontwikkeling van kinderen die zeer vroeg geboren zijn. Van der Voorn: “We hebben nieuwe technieken ontwikkeld en getest om stresshormoonconcentraties te meten in babyhaar en moedermelk. Deze technieken helpen toekomstige studies om de blootstelling aan stress te meten bij zeer vroeg geborenen.”

AdvertentieNomineren Vroegwerker

Babyhaar

Van der Voorn onderzocht of stresshormoonconcentraties bij pasgeborenen beïnvloed zijn door de blootstelling aan stresshormonen van de moeder tijdens de zwangerschap. Zij vond hogere concentraties van het stresshormoon cortisol in het haar van baby’s als de zwangerschap langer had geduurd. Dit past bij het gegeven dat gedurende een voldragen zwangerschap de cortisolconcentraties stijgen. Ook zag zij een overeenkomst tussen de ervaren stress van de moeder tijdens de zwangerschap en de cortisolconcentraties in het haar van de baby. Van der Voorn: “Onze resultaten suggereren dat stresshormoonconcentraties gemeten in babyhaar kort na de geboorte representatief zijn voor de blootstelling in de baarmoeder en daarmee inzicht kunnen geven in het reguleren van de stresshormoonconcentraties tijdens de zwangerschap.”

Moedermelk

Daarnaast onderzocht Van der Voorn stresshormoonconcentraties op verschillende momenten in moedermelk. Zij ontdekte in moedermelk het bestaan van een dagritme in stresshormoonconcentraties die het ritme volgen van de concentraties in het bloed van de moeder. Van der Voorn: “De stresshormonen in moedermelk zouden mogelijkerwijs kwetsbare pasgeborenen kunnen helpen zich aan te passen aan de omstandigheden na de geboorte.”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan