Het was al bekend dat baby’s verschillen waarnemen in de waarde van objecten. Nu blijkt dat baby’s van tien maanden ook al snappen dat mensen meer moeite doen om een belangrijker doel te halen.

Doordat baby’s niet kunnen praten, is het lastig hen te onderzoeken. Ze kunnen geen vragenlijsten invullen of vertellen hoe ze over een bepaalde situatie denken. Daarom verzinnen onderzoekers vernuftige testjes om toch meer te weten te komen over onze kleine medemensen.

Animaties

In een nieuwe onderzoek, gepubliceerd in Science en waarover kennisvannu.nl bericht, kregen tachtig baby’s animaties te zien waarin een figuurtje moest dealen met een lichte en zware inspanning om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld: het figuurtje moest één keer op een klein muurtje springen en één keer op een grote muur om een beloning te bereiken. De ene keer sprong het figuurtje wel over de grote muur, en de andere keer niet, afhankelijk van de beloning. Als het figuurtje de moeite te groot vond voor de beloning, weigerde het de taak en bespaarde zichzelf de moeite, zie de animatie:

Waardevoller

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat baby’s verschillen waarnemen in de waarde van objecten. Wanneer iemand consistent één item kiest boven een ander item, kennen baby’s meer waarde toe aan het geselecteerde item. Nu blijkt dat baby’s ook snappen dat mensen meer moeite doen voor een grote beloning.

Opvallend

De wetenschappers observeerden het kijkgedrag van de baby’s. Opvallend maar waar: de baby’s keken langer naar het scenario waarin het personage moeite deed voor de minder waardevolle beloning. Dat gaf aan dat ze verrast waren over de keuze. Op basis daarvan concluderen de wetenschappers in het blad Science dat baby’s waarde kunnen toekennen aan beloningen. Voor de zekerheid deden de onderzoekers twee experimenten: één waarbij het personage een helling moest beklimmen en één waarbij hij over een gat moest springen. Beide experimenten gaven ongeveer hetzelfde resultaat.

Ten-month-old infants infer the value of goals from the costs of actions

Bron: kennisvannu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan