Elker en Kentalis gaan een gezamenlijk specialistisch behandelaanbod op één locatie bieden voor jonge kinderen met ernstige ontwikkelingsproblematiek én een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Door op één plek gezamenlijk een veilige leeromgeving te creëren, profiteert het kind optimaal van de gebundelde expertise en behandeling.

In de dagelijkse praktijk zijn er kinderen met comorbide problematiek (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer stoornissen). Het gaat hierbij om kinderen met zowel ernstige ontwikkelingsproblematiek als TOS. Doorgaans wordt vrij rigide gekeken welke stoornis voorliggend is, waardoor een kind uitsluitend die specifieke zorg krijgt toegewezen. Terwijl deze kinderen op beide ontwikkelingsgebieden behandeling nodig hebben. Zij worden dan óf op de ene óf op de andere plek behandeld. Vaak ervaart de behandelende instelling een duidelijke handelingsverlegenheid omdat niet alle hulpvragen beantwoord kunnen worden. Elker en Kentalis gaan daarom samen kijken naar een oplossing voor dit probleem middels het project ‘Samen op maat voor mij’.

Project ‘Samen op maat voor mij’

Het project, getiteld ‘Samen op maat voor mij’ richt zich op jonge kinderen van 2,5 tot 5 jaar. Doel is het creëren van een integraal specialistisch behandelaanbod voor deze jonge kinderen. In deze samenwerking wordt er gewerkt aan kwaliteitsverbetering, expertise-uitwisseling en op maat gemaakte behandelprogramma’s. Het project zal in de eerste instantie op de locatie MDK Haren worden uitgevoerd. Het project is inmiddels gestart met de eerste twee kinderen.

Het project wordt binnen Kentalis nauw gevolgd om te kijken of een dergelijke samenwerking ook op andere gebieden kan worden opgepakt.

De projectgroep wordt gevormd door: Rosalie Hertsenberg, Saskia Wiersma (Gedragswetenschappers Elker), Mathilde de Boer (Stagiair Orthopedagogiek Elker) Inge Geluk (Behandelcoördinator en Orthopedagoog-Generalist Kentalis), Nicole Weterings ( Behandelcoördinator, Zorgprogrammering Kentalis), Marjon Dik (Projectondersteuner Kentalis) en Maaike Brandenburg (Projectleider, Klinisch linguïst Kentalis). De stuurgroep bestaat uit: Evelyn Spakman (Unithoofd Elker), Inger Slebus (Unitmanager Ambulante Zorg, Kentalis) en Saskia Wiersma.

Over Elker en Kentalis

Elker helpt kinderen, jongeren en gezinnen in de provincie Groningen. Elker is specialist in jeugd- en opvoedhulp en GGZ-hulp. Met meer dan 350 medewerkers maakt Elker dagelijks voor een groot aantal kinderen en gezinnen het verschil.

Kentalis biedt specialistische hulp aan kinderen met TOS. Deze kinderen hebben veel moeite met praten en met het leren spreken en begrijpen van taal. In hun hersenen wordt taal minder goed verwerkt.

Heb je vragen over ‘Samen op maat voor mij’ mail dan naar: samenopmaatvoormij@elker.nl

Bron: elker.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan