NIPT is een prenatale screeningstest die het risico op een van de onderzochte chromosomale afwijkingen verkleint, maar niet wegneemt. Ongeveer eenderde van de zwangeren onderschatten de beperkingen van de screeningstest en zijn daardoor onterecht gerustgesteld. Dat geldt met name vrouwen met een lagere opleiding.

Dat blijkt uit een Amerikaanse prospectieve cohortstudie waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Hierin is gekeken naar de patiëntperceptie van het risico op afwijkingen na een negatief NIPT-resultaat. De NIPT heeft een hogere detectiegraad en positief voorspellende waarde dan eerdere prenatale screeningstesten zoals de combinatietest. Het is echter geen diagnostische test.

De onderzoekers nodigden in 2014-2015 225 gecounselde vrouwen met negatief NIPT-resultaat uit voor een online of telefonische enquête en ontvingen 82 ingevulde vragenlijsten (respons 36,4%). De meerderheid van de respondenten was wegens leeftijd verwezen voor prenatale counseling. Van de respondenten geeft 34-39% onterecht aan geen risico meer te hebben op de onderzochte chromosomale afwijkingen. Ook denkt 29% dat er geen risico meer is op andere genetische afwijkingen, terwijl 58% denkt dat dat risico lager is. Een negatief NIPT-resultaat leidt dan ook tot minder bezorgdheid.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Bij vrouwen die hun risico op afwijkingen onderschatten, blijkt opleiding (<4 jaar hoger onderwijs) een belangrijke rol te spelen. Deze vrouwen geven vaker aan dat de NIPT ook test op andere structurele afwijkingen (schisis, spina bifida, hartafwijking), verstandelijke beperking, autisme en diabetes.

De auteurs concluderen dat de meerderheid begrijpt dat NIPT een screeningstest is en het risico op een van de onderzochte chromosomale afwijkingen verkleint, maar niet wegneemt. Ongeveer een derde van de vrouwen onderschat de beperkingen van de test echter en is daardoor onterecht gerustgesteld. Een counselor dient rekening te houden met opleidingsniveau. Vrouwen met een lagere opleiding zijn gebaat bij beter ondersteunend materiaal.

Patient perception of negative noninvasive prenatal testing results

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan