Zet bewegen in bij aanpakken probleemgedrag

0
523

Begrijp wat je kind beweegt en hoe je daarop in kunt spelen! Dát is de rode draad in ‘Zie wat je kind beweegt’. Hierin wordt op toegankelijke wijze uitgelegd hoe bewegen kan worden ingezet om probleemgedrag te verbeteren. Zowel voor ouders als professionals is het een praktisch, herkenbaar en toepasbaar boek.

Recensie: ´Zie wat het kind beweegt´ door Jolien Glas

Dit boek, geschreven door Suzanne Strijbosch-van Snippenberg, heeft als ondertitel ´Over bewegen, zintuigen en sensorische informatie verwerken’. De adviezen zijn geschreven naar de doelgroep van 0-6 jaar.

Leren zien

De auteur, zelf kinderfysiotherapeut, heeft als missie ‘Leer je kind ZIEN door te KIJKEN’ en geeft aan dat buitensporig gedrag een signaal is. Ze leert je de signalen te herkennen en geeft tips om dit aan te pakken. Een voorbeeld is de uitleg wat de signalen bij onder- of overprikkeling zijn. Daarop volgt uitleg vanuit het oogpunt van bewegen en de zintuigen, met tot slot tips om hier wat aan te doen.

Kijken en bewegen

Aangeraden wordt, mits de leeftijd dat toelaat, vooral samen met het kind naar het gedrag te kijken en ook samen een oplossing te bedenken. In het boek komt een flink aantal voorbeelden van gedrag langs waaraan je kunt merken dat een kind niet lekker in zijn vel zit. Denk aan veel huilen van een baby of aan druk gedrag van een kleuter. Ook is er een hoofdstuk over de normale zintuigelijke ontwikkeling met adviezen over in welke mate prikkels aan te bieden en hoe.

Over het boek

De witte omslag geeft in paarse letters de titel weer, waarbij ´beweegt´ spelenderwijs op het boek gevisualiseerd staat. Op de voorzijde zit bovendien in een speciale glimmende laag op de achtergrond een kindje op een schommel. Ditzelfde silhouet komt geregeld in het boek terug, bijvoorbeeld in ieder nieuw hoofdstuk. Op de schommel, met papa, met een bal, enzovoorts. Op de achterzijde staat de samenvatting van de inhoud van het boek.

De leesbaarheid is zeer prettig. Een duidelijke uitleg over het onderwerp gevolgd door vele praktische voorbeelden of opdrachten. Er is niets bekend over de bronnen, deze staan niet vermeld. Herkenbaar is wel informatie uit ‘Wiebelen en friemelen in de klas’ van Monique Thoonsen. Verder verwijst het boek een aantal keren naar andere boeken van deze uitgever, vermomd in een tip. Het binnenwerk heeft een fijne lay-out die gemakkelijk weg leest. Oefeningen, voorbeelden en (praktische) tips zijn in een donkerpaars gedrukt kader weergegeven. Bij ieder nieuw hoofdstuk staat een samenvatting en een opdracht op de linkerkant van de pagina waarna het hoofdstuk volgt.

Professionals

De doelgroep zijn ouders die meer willen weten over ontwikkeling in bewegen en zintuigen van hun kind. Maar ook professionals kunnen hun voordeel doen met dit boek. Voor hen is het een gemakkelijke basis voor het gebruik van de kennis van de invloed van bewegen en het verwerken van informatie uit de zintuigen. Praktisch, herkenbaar en toepasbaar in de dagelijkse praktijk. Het is ook een mooi boek om aan ouders te adviseren zodat ze je kunnen volgen in de aanpak van de behandeling.

Zie wat het kind beweegt >>

Jolien Glas is werkzaam als kinderoefentherapeut Mensendieck met een eigen praktijk in Middenmeer en Wieringerwerf. Hier behandelt zij kinderen met slaap-, houdings-en beweegproblematiek.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here