Onlangs verscheen de folder ‘Veilig slapen met baby’. Volgens de Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is de tekst misleidend. Gevolg is dat de folder uitnodigt tot het volgen van verkeerde adviezen. Elke vorm van slapen met een jong kind verhoogt het risico op wiegendood.

De reactie van de Landelijke Werkgroep Wiegendood (LWW) is opgesteld door Ad N. Bosschaart, kinderarts voorzitter LWW, mede namens A.C. Engelberts, B.A. Semmekrot, N.D. van Voorst Vader, Bestuur Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Hierin laten zij weten dat de tekst van de folder, waaraan ook aandacht is besteed op deze website, uit een grotere tekst in de Engelse taal is gehaald (UNICEF UK Baby Friendly Initiative’s caring for Your Baby at Night).

Tekst folder

In die oorspronkelijk  Engelse tekst wordt inde foldertekst terecht gezegd dat een apart bed voor een baby (jonger dan 4 maanden) in de slaapkamer van ouders de veiligste plek is om een baby te laten slapen. Eveneens terecht is het benadrukken van rugligging. Aan het einde van de tekst worden adviezen gegeven voor de mensen die ondanks deze adviezen er toch voor kiezen om met hun kind samen te slapen. Baby Friendly vat in een folder in acht bullets samen hoe dit volgens de vertalers ‘veilig’ kan. Met deze acht bullets geven de vertalers waarschuwingen waarop moet worden gelet.

moeder knuffelt baby in bed
Als de ouder wakker is, is het natuurlijk niets heerlijker dan lekker even samen te spelen in het bed! (Foto: Wieke Eefting)

Samen slapen risicovol

De folder lezend, zal de argeloze lezer denken dat samenslapen met je baby veilig is. Dit is zeker niet het geval, aldus de LWW in haar reactie: “We benadrukken dat elke vorm van slapen met een jong kind het risico op wiegendood verhoogt. Het risico op wiegendood is bijna 3x zo hoog wanneer ouders van een zuigeling jonger dan 4 maanden in één bed slapen met het kind. In combinatie met roken is dit risico zelfs 33 keer zo hoog. Als de moeder haar kind bij zich in bed wil nemen voor borstvoeding of huid-op-huid contact (onder toezicht): geen probleem. Maar als de moeder gaat slapen: leg het kind terug in de eigen wieg (desgewenst in connectie met het ouderlijk bed; een zogenaamd ‘aanklikbedje’. Hierbij moet overigens als de ouders gaan slapen, een schotje omhoog, zodat de baby niet alsnog onder het dekbed van de ouders terecht kan komen.”

Advertentie

Verder lezen:

Baby veilig laten slapen: adviezen voor ouders en professionals
Eind maart verschenen er van  VeiligheidNL een viertal video’s en een infographic voor ouders en professionals over veilig slapen. De boodschap over samen slapen is duidelijk: slaap de eerste maanden niet met je baby in één bed. Lees verder>

Opinies over samen slapen op een rij
De meningen over samen slapen zijn verdeeld. In een eerder bericht zette Vakblad Vroeg enkele opinies op een rij. Lees verder >

Bronnen
Door de Landelijke Werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde aangehaalde bronnen:

  1. Moon RY, Darnall RA, Feldman-Winter L, et al. SIDS and other sleep-related infant deaths: evidence base for 2016 updated recommendations for a safe infant sleeping environment. Pediatrics. 2016;138:e1-34 (epub). Medlinedoi:10.1542/peds.2016-2940
  2. Mitchell EA, Thompson JMD, Zuccollo J, et al. The combination of bed sharing and maternal smoking leads to a greatly increased risk of sudden unexpected death in infancy: the New Zealand SUDI Nationwide Case Control Study. N Z Med J. 2017;130:52-64 Medline.
  3. Munsters JMA, Wierenga H, Boere-Boonekamp MM, Semmekrot BA, Engelberts AC. Aanvullende adviezen voor veilig slapen ter preventie van wiegendood. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A5568.
  4. Brandi L. Joyner, BL., Gill-Bailey, C, Moon, RY. Infant Sleep Environments Depicted in Magazines. Targeted to Women of Childbearing Age. www.pediatrics.org/cgi/doi/10.1542/peds.2008-3735doi:10.1542/peds.2008-3735

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan